Kuigi majandus- ja taristuminister leidis, et tulumaksureformi tulemused muutuvad märgatavaks ennekõike järgmisel aastal, tõi ta näite, kuidas selle mõju on juba märgatud.

"Suhtlesin hiljuti ühe Eesti suurema kaubandusketi omanikuga, kes rääkis, et enne tulumaksuvaba miinimumi tõusu oli tavaline, et enne palgapäeva kukkusid müüginumbrid kolinal, sest inimestel lihtsalt ei olnud kuu lõpus vabu vahendeid," kirjeldas keskerakondlasest minister.

Tema sõnul pidi nüüd olukord aga parem olema. "Enne palgapäeva on küll näha langust, kuid mitte enam nii järsult. Inimestel on raha, et ka kuu lõpul normaalselt ära elada," lausus Simson.

Ministri sõnul läheb maksureformist senisest inimestele enam kätte jääv raha tagasi sisetarbimisse, elavdades seega Eesti majandust. "Nõustun peaministriga, kes märkis, et meie majanduskasv võiks stabiilselt püsida kolme-nelja protsendi vahel," märkis Simson.

Majandus- ja taristuministri kinnitusel panustab ka järmise aasta riigieelarve ennekõike inimestesse, pidades siinkohal silmas nii õpetajate, politseinike, päästjate kui ka piirivalvurite palgatõusu. Samal ajal peab ta tähtsaks, et unustatud ei ole ka majanduskasvu soodustamist.

"2019. aastast hakkavad näiteks kehtima elektri- ja gaasiaktsiisi soodustused suurtarbijatele, mis aitavad hoida tootmishinna konkurentsivõimelisena, parandades seeläbi ettevõtete positsiooni turul," rääkis ta. Simsoni sõnul aitab see meelitada ka uusi tootmisi Eestisse, luues töökohti ning kokkuvõttes muutuvad ka tooted ja teenused seeläbi lõpptarbija jaoks soodsamaks.

"Ka taristusse suunatavad vahendid hoiavad ehitusturgu jätkuvalt aktiivsena, neljarealiste teede arendamine toob aga pikemas plaanis endaga kaasa nii liiklusohutuse kasvu kui ka ajasäästu," lausus Simson.

Eelarve kohaselt jätkuvad tuleval aastal Eesti põhimagistraalide Tallinna-Tartu-Võru-Luhamaa, Tallinna-Pärnu-Ikla ja Tallinna-Narva maanteede suuremahulised ehitustööd. Majandus- ja taristuministri sõnul tasub samas mõelda, kuidas saaks teede ehituseks mõeldud vahendeid veelgi kasvatada.

Valitsus jõudis täna kokkuleppele 2019. aasta riigieelarve osas, mille maht ületab 11 miljardit eurot. See peab nüüd heakskiidu saama ka riigikogult.

Tuleva aasta riigieelarve tulude mahuks on 11,06 miljardit eurot. Tulud kasvavad võrreldes 2018. aastaga 6,1 protsenti ehk 639,5 miljoni euro võrra.

Riigieelarve kulude ja investeeringute maht 2019. aastal on kokku 11,32 miljardit eurot. Seda on 7 protsenti ehk 735 miljonit eurot enam kui 2018. aastal.