Villu Zirnask, analüütik

Eesti aktsiaturg areneb ülikiiresti: aktsiaoptsioonid, mis Eestis vähem kui pool aastat tagasi vaid teoreetilist huvi pakkusid, on sel talvel mõne investori paari kuuga lihtsurelikust miljonäriks teinud. Võib arvata, et ülisuure tulususega harjunud ja riskist vähe hoolivad investorid hakkavad sel aastal optsioone aktiivselt kasutama, sest nii saab suhteliselt väikese kapitaliga teha väga suuri panuseid.

Ainsana Eestis pakub praegu aktsiaoptsioonidega kauplemise võimalust Hansapank, kust saab osta optsioone Hansapanga, Hoiupanga, ühispanga, Forekspanga, Tallinna Panga, Norma ja Rakvere Lihakombinaadi aktsiatele.

Optsioon on üks tuletisväärtpaberi liike, mille omamine annab õiguse, kuid ei kohusta investorit tulevikus ostma või müüma optsiooni aluseks olevat vara hinnaga, mis on varem kokku lepitud.

Optsiooni, mis annab alusvara müümise õiguse, nimetatakse müügioptsiooniks (inglise keeles put option ehk lihtsalt put). Optsiooni, mis annab alusvara ostmise õiguse, nimetatakse ostuoptsiooniks (call option, call).

Optsioone saab kasutada nii finantsriski maandamiseks kui ka finantsriskiga spekuleerimiseks. Teisisõnu saab nende abil ära hoida kahjusid, mis võivad tekkida valuutakursside või aktsiahindade muutumise tulemusel. Samas saab nende abil teha hinna- ja kursimuutuste peale suuri panuseid suhteliselt väikese kapitaliga. Optsioonide ja teiste tuletisväärtpaberitega tegelejaid on seepärast naljatamisi nimetatud raketiteadlasteks.

Optsiooni iseloomustab kolm näitajat: tähtaeg ehk täitmisaeg, tehingu- ehk täitmishind ning optsiooni hind ehk optsioonipreemia.

Optsiooni tähtaeg näitab, mis ajaks peab optsiooni omanik otsustama, kas ta kasutab optsiooni või mitte. Eestis tehakse aktsiaoptsioone kuni kuue kuu peale.

Tähtaja arvestamise järgi jagunevad optsioonid Euroopa optsioonideks ja Ameerika optsioonideks. Euroopa optsioone saab kasutada üksnes optsiooni tähtajal, Ameerika optsioone aga kuni optsiooni tähtajani (s.t ka enne tähtaega).

Eestis tehtavad aktsiaoptsioonid on Ameerika tüüpi optsioonid. Optsiooni ostjal on võimalik optsiooni kasutada iga kuu kolmandal reedel enne kella 12:00 keskpäeval. Näiteks veebruari esimesel nädalal ostetud kolmekuulise optsiooni (s.t aprillikuu optsiooni) saab kasutada kas veebruari, märtsi või aprilli kolmandal reedel (ainult üks kord: kui kasutate optsiooni veebruaris, siis ei saa te seda enam märtsis ja aprillis teha).

Optsiooni tehinguhind näitab seda, millise hinnaga saab optsiooni omanik optsiooni kasutamisel alusaktsiat osta (ostuoptsiooni puhul) või müüa (müügioptsiooni puhul).

Eesti standardiseeritud aktsiaoptsioonide puhul on tehinguhinda võimalik valida 5,00-, 2,50- või 0,25-kroonise sammuga. Hansapanga aktsia optsiooni samm on 5 krooni, Forekspanga, Hoiupanga, Tallinna Panga, ühispanga ja Norma aktsial 2,5 krooni ning Rakvere Lihakombinaadil 0,25 krooni.

Optsiooni hind ehk optsioonipreemia on rahasumma, mille optsiooni ostja maksab optsiooni väljaandjale omandatava valikuvõimaluse eest. Optsioonipreemia on sarnane kindlustuspreemiale: ei optsiooni ostja ega kindlustusvõtja saa seda tagasi, kui ta optsiooni ei kasuta või kui kindlustatud varaga midagi ei juhtu.

Optsiooni hinna arvutamiseks kasutatakse üsna keerulisi matemaatilisi mudeleid, mis võtavad arvesse optsiooni tähtaega ja täitmishinda, alusvara hinda ja hinna volatiilsust (muutlikust) ning intressimäärasid.

Miinimumsumma, mille peale optsioonilepingut sõlmida saab, on 100 000 krooni alusaktsia väärtust. See tähendab, et kui soovite osta Hoiupanga aktsia optsiooni ning aktsia hind on parajasti 80 krooni, siis peate lepingu sõlmima vähemalt 100 000 krooni / 80 krooni =3D 1250 aktsia peale.

Et aru saada, mis mõte optsioonide ostmisel on, tuleb läbi teha paar näidet.

23. jaanuari hommikul sai 140-kroonise tehinguhinnaga aprillikuu ostuoptsiooni Forekspanga aktsiale osta 13,9 krooni ja müügioptsiooni 15,5 krooni eest. Forekspanga aktsia hind Tallinna börsil oli samal ajal 137 krooni.

Miinimumsumma nõude täitmiseks tulnuks optsioon osta vähemalt 750 Forekspanga aktsia peale. Selline ostuoptsioon oleks läinud maksma 10 425 krooni ja müügioptsioon 11 625 krooni. 750 Forekspanga aktsia ostmise peale kulunuks samal ajal 102 750 krooni ehk umbes kümme korda rohkem raha.

Ostuoptsiooniga on võimalik teenida, kui Forekspanga aktsia hind tõuseb enne aprillikuu kolmandat reedet 140 + 13,9 =3D 153,9 kroonist kõrgemale. Oletame, et aktsia hind on selleks ajaks tõusnud 160 kroonini. Sellisel juhul ostate te optsiooni kasutades 750 Forekspanga aktsiat hinnaga 140 krooni ja müüte kohe 160 krooni eest maha.

Tehingu puhastulu on veidi alla viie tuhande krooni, kusjuures aktsiaid ostes oleks tehingu all olnud kinni 100 000 krooni, optsioone ostes vaid 10 000 krooni. Samas tuleb meeles pidada, et kui aktsia hind ei tõuse 140 kroonist kõrgemale, jääte optsiooni puhul ilma kogu mängu pandud rahast, aktsiate ostmise puhul aga ei tohiks kaotus ka halvimal juhul ületada paarikümmend protsenti.

Müügioptsiooni kasutatakse alusaktsia hinna langusele spekuleerides. Kui alusaktsia hind on langenud allapoole optsiooni tehinguhinda, siis ostate te selle börsilt turuhinnaga ja müüte kohe müügioptsiooni kasutades kõrgema hinnaga maha.

Eespool kirjeldatud on vaid kaks kõige lihtsamat võimalust optsioonidega spekuleerimiseks. Mitut optsiooni kombimeerides on võimalik võtta selliseid positsioone, mis hakkavad tulu andma siis, kui aktsia hind ükskõik kummas suunas muutub või hoopis siis, kui aktsia hind püsib stabiilsena jne. Aga meeles tuleb pidada, et enamikul juhtudel võite valearvestuse korral kaotada kogu mängupandud raha.