Siseminister Tarmo Loodus soovib eelarvest saada lisaraha politseinike ja päästeametnike palkade tõstmiseks, kuid eile minister MEGA e-kirjale ei vastanud. Täna saatis Looduse pressinõunik ministri vastused.

Loodus teatas, et loodab väga saada lisaraha päästjate palgatõusuks ja politsei alampalga viimiseks 5500 kroonini. "Palgatõus on vajalik ja vältimatu selleks, et motiveerida tublisid inimesi nende väga rasketel ja vastutusrikastel elukutsetel töötama," sõnas Loodus.

Siseministeeriumi prioriteetideks on eelarve läbirääkimisprotsessis Looduse sõnul taotleda lisaressursse päästetöötajate palkadeks, politseinike palkadeks, operatiivsõidukite, laevade, kopterite ja lennukite kütusekuluks ja investeeringuteks. "Investeeeringutena tuleb käivitada nn. "politsei tiigrihüpe" st. politsei arvutiseerimine, üleminek uuele dokumendipõlvkonnale, piirivalvekooli ning politseihoonete (Tallinna Ida ja Põhja jaoskonna) renoveerimine," lisas ta.

Minister teatas, et siseministeerium on taotlenud juba vastuvõetud või vastuvõetavate seadustega 2002. aastal lisanduvateks kuludeks summas 262 026 000 krooni.

Tuletõrjujate-päästjate töötasu keskmise tõstmiseks riigi keskmisele tasemele- ja häirekeskuste töötajatele vajab siseministeerium 53 796 000 krooni, millele lisandub ka sotsiaalmaks.

Politseiametnike astmepalkade miinimumi tõstmine 5500 kroonini kuus - kokku vajatakse 77 300 000 krooni, millele lisandub sotsiaalmaks.

Kodakondsus- ja migratsiooniameti töökoormuse tõusuga seoses uute isikut tõendavate dokumentide väljaandmisega on vajadus täiendavatele töötajatele töötasu 1 200 000 krooni, millele lisandub sotsiaalmaks, kirjutas minister.

Operatiivsõidukite, laevade, kopterite ja lennukite kütusekuluks täiendavalt 38 700 000 krooni.

Radaritornide ehitamiseks 55 000 000 krooni.

Haldusterritoriaalse reformi rakendamiseks 50 000 000 krooni.

Massipolitseile varustuse soetamiseks 6 000 000 krooni.

Narko- ja joobeekspertiisideks 3 000 000 krooni

"Siseministeeriumi haldusala on töötanud 3 aastat negatiivse eelarve tingimustes. Kokku on hoitud kõiges, milles võimalik. Käesoleval aastal andis siseministeerium 20 miljonit krooni ministeeriumi eelarvest päästetöötajate palkade tõstmiseks," lausus Loodus.

Looduse sõnul käis politseiametis ka rahandusministeeriumi audit, et hinnata ressursside ratsionaalset kasutamist. "Audit andis politseile hindeks "4", mis annab tunnistust sellest, et finantside kulutamine on igati ratsionaalne."

Selleks, et tagada haldusala normaalne areng, on vaja tagada valdkondade piisav rahastamine, leiab Loodus.