Kuressaare linnavolikogu hääletas eile reformierakondlaste eestvedamisel maha opositsiooni algatatud umbusalduse avaldamise abilinnapea Aarne Mustisele, kuid soostus tema sooviga lahkuda ametist 15. oktoobrist.

Mustis on tegev nii Kuressaare linnavalitsuses kui ka mitmete äriühingute, näiteks OÜ Siva Invest, OÜ Kastan ja OÜ Ukuaru juhatuses.

11. juulil saatis kaitsepolitsei Saare politseiprefektuurile avalduse, milles palus uurida, kas Mustise tegevus on vastavuses korruptsioonivastases seaduses esitatud nõudmistega.

"Sel aastal on äriühingute, mille juhatusse abilinnapea Aarne Mustis kuulub, ettevõtmised kahel korral haldusõigusrikkumistena politseiprefektuuri vaatevälja sattunud," märkis Kiil. Esimesel juhul oli tegemist alkoholi müügiga ilma litsentsita, teisel juhul müüdi alkoholi alaealisele. Viimane vahejuhtum on üle antud läbivaatamiseks Saare maakohtusse.

Saare politsei ei tuvastanud mitme äriühingu juhatusse kuuluva Kuressaare abilinnapea Aarne Mustise tegevuses korruptsiooni tunnuseid ja lõpetas kuriteo koosseisu puudumise tõttu kriminaalmenetluse.

Korruptsioonivastase seaduse ja avaliku teenistuse seaduse vastuolu tõttu ei ole võimalik tuvastada, et kuulumine äriühingu juhatusse ja samal ajal kohalikku omavalitsusse moodustaks korruptsiooni, ütles ETAle Saare politsei pressiesindaja Urmas Kiil. "Kuna me ei näe võimalust alustada abilinnapea Aarne Mustise tegevuse suhtes menetlust, peavad olukorra lahendama Kuressaare linnavalitsus ja -volikogu ning Aarne Mustis ise," lisas Kiil. "Tegemist on eetilise konfliktiga."

Viimati sattus Mustis ajakirjanduse huviorbiiti eelmisel nädalal, mil tööinspektsioon algatas kriminaalasja osaühingu Siva Invest suhtes, sest firma üks osanikke Mustis palkas mitteametlikult ehitustööle kolm alaealist noorukit ning ei teavitanud töökaitset ühe noormehega juhtunud üliraskest tööõnnetusest.