Sel aastal rahastab Skype 30 000 krooniga Eesti võistkondade osalemist rahvusvahelistel informaatika- ja matemaatikaolümpiaadidel Horvaatias, Saksamaal, Vietnamis ja Taanis. Skype’i koostöö Tartu Ülikooli Teaduskooliga noorteadlaste toetamiseks sai alguse möödunud aastal.



”Skype puutub tehnoloogiaettevõttena teadusega lähedalt kokku ning seetõttu püüame eestimaise teadlaskonna järelkasvu ikka võimalusel toetada,” ütles Skype Eesti juht Sten Tamkivi. ”Oleme asutanud stipendiume magistriõppe tasemel, ent möödunud aastast toetame ka säravaid päid keskkoolitasandil. TÜ Teaduskooli tulemused ja rahvusvahelistel olümpiaadidel käinute hilisem elu on näidanud, et need noored on oma erialale kindlad ning teavad, kuhu nad jõuda soovivad. Sestap on meil hea meel neile abiks olla.“



Kohalikes eel- ja lõppvoorudes sõelale jäänud Eesti õpilastel on piiri taga jätkuvalt hästi läinud ning parematel aastatel pole medalita jäänud ükski koondislane. Kokku osales eelmisel aastal rahvusvahelistel informaatika ja matemaatika jõukatsumistel ligi tuhat keskkooliõpilast enam kui 90 riigist. Ligikaudu sama suurt osalejate arvu oodatakse ka tänavustel olümpiaadidel. Eestit esindavad võistkonnad selguvad maikuus.



TÜ Teaduskooli projektijuhi Kärt Saarseni sõnul avab rahvusvahelisel olümpiaadil osalemine noortele uksed edasisteks õpinguteks: edukalt osalenutest on huvitatud nii Eesti kui maailma tuntuimad ülikoolid.



”Noorte jaoks on rahvusvahelistel olümpiaadidel osalemine äärmiselt kasulik ja huvitav kogemus. Nad kohtuvad sarnaste huvidega eakaaslastega teistest riikidest ning jäävad nendega suhtlema ka pärast võistlusi. On tore, et leidub ettevõtteid, kes saavad noorte toetamisel abiks olla - ja seda veel nii heatujuliselt nagu Skype,” ütles Saarsen.



”Sihtasutuse ja stipendiumide jagajana oleme peamiselt vahelüli ülikooli ja ärimaailma vahel”, lausus Tartu Ülikooli Sihtasutuse juhatuse liige Ruth Kotsar. ”Kui varem olid teadustöö toetajateks peamiselt väliseestlased, siis viimastel aastatel on see muutumas, ja meil on väga hea meel, et üha enam kohalikke ettevõtteid paneb oma õla alla,” lisas ta. Tema sõnul kasvatab teadushuviga gümnaasiuminoorte toetamine taimelava ülikooli jaoks - nii saavad ülikoolid sügisel parema valiku helgemaid päid.



Informatsiooni rahvusvahelistel olümpiaadidel osalevate Eesti võistkondade kohta leiab aadressilt www.ttkool.ut.ee/olympiaadid.