Microsoft teatas teisipäeval, et kavatseb osta Skype’i 5,9 miljardi euro eest. Kokkulepe on heaks kiidetud mõlema ettevõtte direktorite nõukogu poolt, kirjutab Helsingin Sanomate rahvusvaheline väljaanne.

Veebruaris teatasid Microsoft ja Nokia, et sõlmivad suuremahulise strateegilise partnerluse leppe, mille tulemusena hakkab Nokia oma nutitelefonides kasutama Microsofti operatsioonisüsteemi Windows Phone 7.

Rahvusvahelise andmekorporatsiooni IDC vanemanalüütiku Rosalind Craveni hinnangul oleks Skype’i tarkvara sügav integreerimine Windows Phone’i operatsioonisüsteemi Nokia tulevaste nutitelefonide üks peamisi müügiargumente.

Skype’i praegust klienditarkvara võib juba nüüd Androidi, iPhone OS-i ja Nokia enda Symbiani platformidel põhinevatesse mobiiltelefonidesse alla laadida.

Craveni sõnul tahab Microsoft siiski kaasata Windows Phone’i versiooni erilised omadused, mida teistes süsteemides ei ole.

Ühendades Skype’i tehnoloogia Windows Phone’i tarkvaraga, võib Microsoft anda oma uutele telefonidele atraktiivse eelise, mida võib kasutada iPhone’i ja Androidil põhinevate mobiiltelefonidega konkureerimisel.

Craven hoiatab siiski, et sellel on ka varjukülg: mõned operaatorid võivad suhtuda negatiivselt Skype’i üha sagedasemasse kasutamisse mobiiltelefonidel.

Operaatorid ei ole Skype’ist just suures vaimustuses, sest interneti telefoniteenuse ettevõtte tarkvara ja teenuste kasutamine võimaldab selle kasutajatel teha tasuta või väga odavaid kõnesid, mis jätab operaatorid rahast ilma.

Olemasolevate telefonivõrkude kontrollimine annab operaatoritele võimu ka mobiiltelefonituru üle. Paljudes riikides müüvad operaatorid peamise osa kõigist mobiiltelefonidest tehingute abil milles sisaldub ka sideteenus.