“Võin öelda, et Urmas Ott on meie kirjastuses täiesti asendamatu inimene,” selgitab SE & JS kirjastuse üks omanikke Sirje Endre. Ott on ka tema hea sõber, mitte ainult äripartner. Endre hindab Urmas Oti andekaks kirjanikuks. Tema huulilt libisevad üksteise järel Otti ülistavad kiidusõnad. Siis tõmbub Endre pisut tagasi: “Tegelikult ei tahaks ma tema kohta midagi öelda. Ta on raamatu väljaandjana, kirjastaja konsultandina ja kirjastusprojektide juures asendamatu,” avab Endre Oti varjatud elu. Urmas Otile kuulub 30 protsenti SE & JS kirjastuse aktsiaist.

Neli tundi autos

Möödunud nädalal tuli trükikojast Urmas Oti ja muusikateadlase Priit Kuuse kirjutatud raamat dirigent Neeme Järvist “Encore”.

Et Neeme Järvi 67. sünnipäevaks oma raamatu sai, on samuti Urmas Oti teene. Nimelt tahtis Detroidi Sümfoonia Orkester (DSO) tellida oma muusikadirektorist Neeme Järvist ilmunud raamatu “Maestro” ingliskeelset tõlget, mis nägi ilmavalgust neli aastat tagasi.

Urmas Ott arvas teisiti. Et “Maestro” on mõeldud rohkem Eesti lugejale, pidas Ott õigeks ameeriklastele eraldi raamatu kirjutada. Nii sõitiski Urmas Ott möödunud aasta mais Ameerikasse, kus intervjueeris Neeme Järvit, tema kolleege ja tuttavaid. Raamatu “Encore” toimetaja Eve Pärnaste sõnul sündis raamatu tarvis intervjuu Otil Neeme Järviga kõigest nelja tunniga.

“Neeme Järvil oli Chicagos kontsert ning nad sõitsid Detroiti tagasi. Autojuht sõitis ja nemad ajasid tagasiteel mõnusat juttu,” selgitab Pärnaste raamatu sündi. “Neeme on oma vastustes aus ja vahetu, Urmas Ott on temaga hästi jutule saanud. Ja kes veel ei tea, sellest raamatust tuleb välja, et Ott on väga suur muusikaarmastaja ja asjatundja.”

Ott ei kirjuta lindilt maha

Pärnaste sõnul on Oti intervjuud enam-vähem ehedalt kirja pandud ja tema raamatud sünnivad omapärasel moel.

Ka intervjuuderaamatutes “Playback” ja “Carte blanche” ilmunud intervjuud ei ole Ott lindilt maha kirjutanud. Telesaade rändab kirjastuse masinakirjutaja kätte, kelle ülesanne on lint üle kuulata, kõik täpselt kirja panna ja seejärel kirjapandu Otile tagasi saata. Nii oli ka Neeme Järvi intervjuuga. Oti intervjuusid täiendab vastilmunud raamatus Priit Kuuse kirjutatud elu- ja loomingukroonika, viimase kümne aasta kontserdipäevikud ning plaatide nimekirjad.

Neeme Järvi on üks enim plaadistatud dirigente, temalt on ilmunud 357 CDd. Möödunud nädalal ilmavalgust näinud “Encore” ilmub inglise keeles ja ka eesti keeles, sest DSO andis selleks loa.

Inimlikult laabus kõik

Pärnaste peab Urmas Otti vaieldamatult parimaks Eesti intervjueerijaks.

“See, kuidas ta vestlust arendab, on lihtsalt huvitav. Ta on küsija, kes kuulab, mida öeldakse. Tema intervjuu kasvab välja olustikust, ta teeb kõrvale- ja tagasipõikeid. Seda on nauditav lugeda,” räägib Pärnaste ja lisab, et raamatut toimetades jäi tal mulje, justkui istuks ta Neeme Järvi ja Urmas Oti vestluse juures.

Kui Oti intervjuuderaamatud sisaldavad tema oma kommentaare ja vahetekste, siis seekord Ott ennast ei eksponeeri.

“Inimlikul tasandil laabus meie koostöö väga hästi,” ütleb Pärnaste.

Intervjuumeister

Urmas Otilt on ilmunud intervjuuderaamat Venemaal, Eestis on ilmunud “Carte blanche” ja “Playback” (nii vene kui ka eesti keeles). Ott on teinud intervjuu Tunne Kelami raamatusse, samuti ajalooraamatusse “Teine Eesti”, mis valmis koostöös Mart Laari ja Sirje Endrega. Samuti on Ott intervjueerinud Käbi Lareteid tema raamatu “Eksiil “ tarvis.

Kirsti Vainküla