Kännu Kuke restorani eest 5,6 miljonit pakkunud Merekeskuse omanik, aktsiaselts Talrand loobus. Väidetavalt puudus Talrandi osanikul Boriss Danilovil pakkumiseks volitus. Kuid tõenäoliselt saab ta restorani siiski endale - paremuselt teise pakkumise tegi samuti Daniloviga seotud aktsiaselts Restano.

Eile hommikul kella kümneks, määratud tähtajaks, oli Tallinna elamumajandusametisse jõudnud kuus Kännu Kuke ostusoovi.

“Avasime ümbrikud ja kõige suurema summa eest tahtis restorani osta aktsiaselts Talrand,” räägib ameti müügi- ja hankeosakonna juhataja Udo Klopets. “Nad pakkusid 5,6 miljonit krooni - Kännu Kuke alghind oli 1,3 miljonit.”

Talrandi omanikud on Boriss Danilov ja Vassili Luþin. Firmale kuulub Tallinna sadama lähedal asuv ostupassaaþ Merekeskus, Balti jaama lähirongide ootepaviljon ja mitu pealinna toidukauplust.

Teised firmad olid pakkunud 3,1 miljonit krooni või alghinnale lähedase summa.

Siis lõi välk: ootamatult teatas Talrandi juhatuse liige Priit Lehtmets, et firma loobub Kännu Kuke ostmisest.

“Meie ühel omanikul Boriss Danilovil polnud volitusi nii kõrge pakkumise tegemiseks,” selgitab Lehtmets.

Tõenäoliselt saab nüüd Kännu Kuke endale paremuselt teise pakkumise teinud aktsiaselts Restano. Kuid ka selle osanikud on Danilov ja Luzin. Firma rendib Õismäe Nurmenuku kauplust ja restorani Kaktus. Kuid Danilov ja Luzin on veel ühe aktsiaseltsi - Talrand Kinnisvara - kaudu ka Mustamäe ABC 6 omanikud.

Boriss Danilovil oli Kännu Kuke ostmiseks kolmaski raud tules. Ta on osaühingu Dagerree peadirektor. See osaühing pakkus restoranikompleksi eest alghinnale lähedast summat.

Enne ümbrike avamist antud kommentaarides lubas Danilov, et Kännu Kukest saab korralik teeninduskeskus.

Lõplikult otsustab linn müügi veebruari jooksul, kui kõik võimalikud pretensioonid ja kaebused on laekunud ja läbi arutatud. Praegu jäi pakkumistega kolmandaks advokaat Margus Fingi osaühing Bonalux.

Ostu-müügilepingu peab linn allkirjastama hiljemalt 1. aprillil.


Enampakkumisel osalejad

* Aktsiaselts Talrand - pakkus 5,601 miljonit krooni

* Aktsiaselts Restano - 3,1 miljonit krooni

* Osaühing Bonalux - 3,077 miljonit krooni

* Kolm osalejat - Arco Varahaldus, osaühing Dagerre ja osaühing Ferruza - pakkusid alghinna 1,3 miljonit krooni või tõstsid seda sümboolse summa võrra.


Kännu Kuke müügi kroonika

* 1994. aastal sõlmis linn Kännu Kuke restorani ruumide rentimiseks lepingu osaühinguga Henimi. Viimase juhatuse liige on äriregistri andmetel keskturu juhi Vadim Poliðtðuki ihukaitsja Valeri Kuznetsov.

* Lepingu järgi maksab firma linnale ruumide rentimise eest 10 krooni ruutmeetri kohta. Majas on kokku pinda 1583 ruutmeetrit. Seega teenib linn üldpinnalt 15 850 krooni (pluss käibemaks).

* Enampakkumise kuulutas linn välja jaanuaris. Mullu oktoobris prooviti hoonet otsustuskorras müüa osaühingule Henimi. Mustamäe halduskogu otsustas aga, et sedasi pole õige talitada.

* Vilde tee 71 asuva Kännu Kuke kompleksi (selle juurde kuulub 5107ruutmeetrise maatüki kasutamise õigus) alghinnaks määras linn 1,3 miljonit krooni. Tagatisraha oli 130 000 krooni. Hoone ostjal on kohustus investeerida aasta jooksul hoone ja selle tehnovõrkude (sh. linna omandisse jääva hoone Vilde tee 71a ehk võimla) remondiks vähemalt 3,5 miljonit krooni. Kompleksi väärtust vähendavad mõnevõrra pikk rendileping ja kohustus sinna aastaga hulk raha paigutada. Siiski oli huvi Kännu Kuke vastu üllatavalt suur.


Müüdi ka äriruumid

Kännu Kuke restoranis ja selle kõrvaltiivas on kokku 71 ruumi.

Suurima pinna võtab enda alla restoran - koos kõrvalruumidega üle 300 ruutmeetri. Kolm ruumi on pagaritöökoja valduses. Palju on ladusid, ametiruume ja kööke. 185 ruutmeetril asub raamatukogu. Kokku on Kännu Kuke äriruumide pindala 1583,68 ruutmeetrit.

Hoone vundament ja kandekonstruktsioonid on raudbetoonist, vahelaed paneelidest, välisseinad tellistest. Katus on kaetud ruberoidiga ja välisviimistluseks on krohv.

Lisaks restoranile kuuluvad Kännu Kuke kompleksi kauplus Vilde tee 75/77 ja teeninduskompleks Vilde tee 73. Kauplus kuulub praegu linnale, kuigi selle enampakkumise aastal 1999 võitis Boriss Daniloviga seotud firma. Erastamislepingut pole kohtuvaidluste tõttu tänaseni sõlmitud.

Allar Viivik