Kodakondsus- ja migratsiooniameti peadirektori asetäitja ning ID-kaardi projekti vedanud Urmet Lee peab sellest hoolimata lepingut mõistlikuks. Rohkemgi - Eesti riigile igati kasulikuks. “Projekt oli mõlemale poolele riskiga seotud ning sarnaselt on ka TRÜBi vastutus 100 protsenti lepingu maksumuse ulatuses, kui nad ei peaks õigel ajal hakkama meile vastavat teenust pakkuma.”

TRÜBil ei ole põhjust lepingust loobuda, aga kui poliitikud omavahel kokkuleppele ei jõua, võib Eesti lepingu üles öelda küll.

Reformierakond pooldab vabatahtlikku kaarti

Eile esitasid reformierakondlased Ignar Fjuk ja Neinar Seli Riigikogule ettepaneku muuta 1. jaanuaril kõigile eestimaalastele kohustuslikuks kavandatud ID-kaardi vabatahtlikuks.

“Loomulikult saab seaduseandja kõiki protsesse tagasi pöörata, aga nendel tagasipööramistel on oma hind,” kommenteerib Lee. “331 miljoni krooni maksmine on halvim võimalik variant. Üldjuhul hüvitatakse lepingu lõpetamisel siiski vaid reaalselt tehtud kulutused.”

TRÜB on juba valmistanud uue kaardi kujunduse, ostab vajalikke seadmeid ning värbab personali. Kui palju on Ðveitsi firma Eesti ID-kaardi loomiseks kokku raha kulutanud, Lee öelda ei oska.

Kaart plaanitust kallim

Fjuk põhjendas ettepanekut ID-kaart vabatahtlikuks teha sellega, et isikut tõendavate dokumentide seadus võeti 1999. aasta veebruaris vastu teadmisel, et siseriiklikuks kasutamiseks mõeldud isikutunnistus kujuneb odavamaks kui välisreiside tarbeks vajalik Eesti kodaniku pass.

Kui valitsus mullu märtsis ID-kaardi kasuks otsustas, põhjendati plastkaardi kasutuselevõttu nüüdisaegsete reisidokumentide kõrge omahinnaga. Kallis pass pidi jääma üksnes reisidokumendiks ning riigisiseselt pidi seda asendama odav plastkaart. Ka on näha tollastelt valitsuse arupidamistelt avaldatud uudistes, et räägiti natuke muust kui praegu: iga eestimaalane võis valitsuses räägitu põhjal valida passi või ID-kaardi või hankida koguni mõlemad.

Kaart maksab 307 krooni

Praegu on selge, et välismaale sõiduks vajaliku passi omahind on vaid 51 krooni. Kuigi ID-kaardi riigihankekonkursil valiti odavaim pakkumine, on selle kaardi omahind koguni 307 krooni.

“Kaardi teeb kalliks e-riik, mida see kaart endas kannab,” põhjendab Lee. “Visuaalsena on tegemist väga turvalise ja üsna odava dokumendiga, millega saab isikut tõendada. Kuna kaardile paigutatakse kiip, millele tuleb kanda elektronandmeid eraldi, siis tulebki just selline hind.”

Ministeerium otsustaski, et kõigile kohustusliku ja kalli ID-kaardi maksavad kinni need, kes peavad välismaale sõitmiseks muretsema passi.

Riigilõivu suurus otsustatakse tulevikus, aga eile väitis minister Tarmo Loodus, et ID-kaardi eest peab kodanik maksma 150 ja uue passi eest 350 krooni. Looduse sõnul suudab elanike aktiivsem osa soetada endale reisidokumente ja las maksab siis kinni ka ID-kaardi vaesematele ja vanuritele. Tema sõnul tekib infrastruktuur, mis hoogustab Eesti majanduse ja ühiskonna arengut.

Ministeerium on varem eelistanud varianti, mille puhul ID-kaardi lõiv on 100 krooni ja passilõiv 380 krooni. Sellisel juhul teeniks riik passi ja kaardi väljastamisega lisaks 20 miljonit krooni.

Pole rakendust

Millised on ID-kaardi kasutusvõimalused, ei oska keegi öelda. “Igal juhul on tegemist turvalise isiku tuvastamise vahendiga,” nendib Lee. “Sama turvaline tuvastusvahend oleks kaart ka elektronkeskkonnas.”

Kaart on plaanis kasutusele võtta 1. jaanuaril. Millal selline elektronkeskkond Eestis tekib?

“See sõltub paljuski sellest, kui hästi kulgeb projekt,” tõdeb Lee. “Ilmselt on esimesed julged pangad, kellel on pikaajalised kogemused elektronpanganduse alal.”

Tulevikus saaks kaarti kasutada ka juhiloa ning haigekassakaardina. Nii juhiloa kui ka pangakaardi puhul tekib küsimus, kuidas aktsepteeritakse sellist kaarti välismaal. Või tuleb edaspidi välismaale sõites muretseda peale välispassi ka välisjuhiluba ja välispangakaart.

E-riigi ID-kaardi Interneti-leheküljel on kirjas, et andmeturvaeksperdid ei soovita ühitada ühte kaarti, näiteks isikutunnistust ja elektronrahakotti, samuti anda selle abil autojuhtimisõigust. Eesti ID-kaardi peamiste funktsioonidena soovitatakse isikutunnistust, haigekassakaarti ja digitaalallkirja.

Anti Naulainen