Las Vegases toimuval elektroonikamessil “Consumers Electronic Show” osaleb 10 000 firma hulgas ka 600 töötajaga Jõhvi osaühing Audes. Messikataloog on tubli infoatlase mõõtu, ning kõikjalt üle maailma kokku veetud kõlarid sätitakse üles Vegase mitme hotelli tubadesse.

Nädala algul saadeti Eestist Las Vegasesse kuus erinevat Eestis toodetud kõlarikomplekti, teiste hulgas ka haiuimekujulised kõlarid Nemo, mille turuhind jääb 10 000 dollari hinnaklassi (185 000 Eesti krooni). “Eestis need kõlarid müüki ei tule - meie inimeste jaoks on need liiga kallid,” ütleb Audese direktor Igor Tjurin.

Skandinaavia disain

Kuigi Vegase mess on kodutarbijatele mõeldud toodete tutvustamiseks, pole niisama uudistajatel sinna asja - see on mõeldud siiski edasimüüjatele. Jõhvi firma osaleb messil juba neljandat aastat ning sama kaua on kõlareid Ameerika Ühendriikidesse ka müüdud.

Las Vegasest leidis Audes ka Taiwani edasimüüja, kellega sõlmiti viieaastane leping. “Euroopasse on raskem müüa - Ida-Euroopa taust häirib, aga Taiwanil meid hinnatakse. Seal oleme eurooplased, peaaegu skandinaavia disain,” naerab Tjurin.

Et firmal Euroopas mitte päris halvasti ei lähe, sellest annab tunnistust Rootsi-Taani ajakirja High Fideliti tänavuses 6. numbris ilmunud lugu kõlaritest.

Artikkel algab tõdemusega, et vähesed meist oskavad seostada Eestit hi-fi kõlaritega, lõpeb aga järeldusega, et Audese kõlar Studio MkII on oma hinnaklassis hea toode.

Kallis, aga suhteliselt odav

“Tihtipeale ei taipa inimesed kõlaritest midagi - maksavad palju, aga saavad keskmise kvaliteediga riista,” ütleb üks Eesti kõlarimüüja, kel ka Audese toodetega kogemus. “Kel on piisavalt raha ning kes oskab kaupa ainult tuntud nime järgi hinnata, ega see ikka Audese kõlarit ei osta.”

Ega kõlareid lihtne müüa pole. Kõlaripaar, mis maksab 30 000 krooni, siin naljalt ostjaid ei leia. Enamik võimendite tootjaid toodab ka kõlareid ning ühe firma tooted ühilduvad paremini. Audesel oma võimendit ei ole.

Aga hinna ja kvaliteedi suhe on Audesel väga hea, on müüjad üksmeelel. “Kui Audese kõlaripaar maksab 5000 krooni ning Jaapani analoogid 15 000, siis kohe kindlasti pole Eestis toodetud kolm korda kehvemad.”

Tootja saab kolmandiku hinnast

Tjurin ei varjagi, et hind on teistest sama klassi kõlaritest soodsam.

“Kui Eestis müües lisandub tehasehinnale 30 protsenti, siis Ameerikas müüakse 5000kroonist kõlaripaari hinnaga, mis meie rahas umbes 20 000 krooni.

Osaühing Audes põhineb Eest kapitalil, mingeid välismaiseid investoreid Tjurini sõnul ei ole ning esialgu neid ka ei otsita.

“Ega me nüüd mingi Eesti Nokia ka ei ole,” võtab direktor hoo pisut maha. “Mobiiltelefoni on igaühele vaja, kvaliteetne kõlar jääb ikkagi üksikute melomaanide lõbuks.”


Audes

Audese ajalugu ulatub tagasi aastasse 1959, kui Jõhvis avati tehase Punane RET filiaal transformaatorite tootmiseks. Punane RET tootis Estonia nime all nii raadioid, plaadimängijaid, tüünereid kui ka kõlareid. 1991. aastal sai filiaalist iseseisev ettevõte. 5-6 aastat tagasi oli madalseis, kas ettevõte jääb ellu või hääbub. Viimasel paaril aastal on leitud ostjaid piiri taga. Täna toodetakse lisaks kõlaritele trafosid ja toiteplokke turvaseadmetele. Osaühingus töötab 600 inimest. 2000. aasta käibeks prognoosib Tjurin 10 miljonit, kasumiks 1 miljoni.

Anti Naulainen