Eile sai kinnitust, et 33 000 kroonise kuupalgaga Eesti Haigekassa juhatuse liige Toomas Palu läheb maksumaksjatele iga kuu maksma veel 845 dollarit (umbes 15 000 krooni) pensionikindlustust ja 1500 krooni kulub mobiilikõnedele.

Riigikogu liikme Jaanus Männiku arupärimisele haigekassa juhatuse liikmete ameti- ja lisatasude kohta vastas riigikontrolör Juhan Parts: “Juhatuse liikmete töötasu kinnitati haigekassa nõukogu otsusega alljärgnevalt: juhatuse esimehe Maris Jesse ametitasu 36 000, Toomas Palu 33 000 ning juhatuse liikme Andres Rannamäe ametitasu 30 000 krooni kuus. Ühtlasi tegi Jesse nõukogule ettepaneku määrata nii Palule kui ka Rannamäele 6000-8000 krooni kuus kompensatsiooni isikliku sõiduauto tööalase kasutamise eest.

“Olen arvamusel, et maksumaksjalt palka saavate isikute töötasude hüppeliseks tõusuks peavad olema selged põhjendused. Praegu on peamiseks põhjenduseks toodud ravikindlustuse eelarve suurt mahtu - 4,4 miljardit krooni. Kahtlemata on see suur summa. Kuid sel juhul tuleks veelgi rohkem maksta näiteks sotsiaalkindlustuse ameti peadirektorile, sest pensionikindlustuse eelarvekulud on koguni 6,5 miljardit krooni,” leidis Parts eile ja ütles, et peab ennatlikuks palgatõusu sidumist suure eelarvega.

“Toomas Palu on kallis mees,” tunnistab haigekassa pressiesindaja Kaidi Tingas. “Ta tuli pangast ära ja kaotas vist 80 protsenti oma sissetulekutest. Tõepoolest on aga Palu ametilepingus sätestatud pensionifondi maksumus ja see on 845 USA dollarit. Ent see ei kuulu palga hulka, vaid läheb otse Maailmapanga pensionifondi.

Kuna Palu on Maailmapanga välisteenistuses, siis poleks teda siia tööle lubatud, kui oleks pensionifondi süsteem kadunud. Erinevalt Eesti riigist hoolitseb Maailmapank oma töötajate pensionikindlustuse eest. See on standard.”

Samas pole haigekassa juht Maris Jesse sellistest erandlikest tingimusest avalikkusele iitsatanudki. “Kunagi kui sai sel teemal räägitud, siis oli aga juttu vaid palkadest. Lepinguläbirääkimised olid siis ilmselt juba olnud,” ajab Tingas selle oma kogenematuse süüks. “Võib-olla jäi kahe silma vahele, see oli minu esimene pressiteade ja ma ei osanud sellele tähelepanu pöörata,” võtab ta löögi endale.

Tingas kinnitab, et teistel haigekassa juhatuse liikmetel sarnaseid soodustusi pole ja ka Toomas Palul rohkem erisoodustusi pole.

“Mobiiltelefoni hüvitis on tal nagu teistelgi 1500 krooni. Ja vaid ametikõned, erakõnesid me kinni ei maksa. Seni on ta sõitnud oma autoga ja pole selle kompensatsiooniks saanud sentigi. Peagi aga saab ta oma käsutusse haigekassa sõiduki.”

Eve Heinla