Kui 2011. aasta kevadel alustas Itella Smartpost Soomes 15 pakiautomaadiga, siis 2012. aasta lõpuks kattis 130 automaadist koosnev võrgustik juba kogu riiki. Eesti ja Soome vaheline postipakiteenus avati eelmise aasta aprillis, teatas ettevõte.

„Käesoleval aastal oleme Soome pakiautomaadivõrku veelgi aktiivsemalt laiendanud ning augusti lõpuks ületame juba 300 automaadi piiri,“ ütles ettevõtte tegevjuht Risto Eelmaa.

Eestis on Itella Smartpostil hetkel 69 automaati, aasta lõpuks plaanide kohaselt 82.

Iga kolmanda Eestist Soome saadetud paki postitab eraklient, ülejäänud kaks kolmandikku jääb äriklientide kanda. Eelmaa sõnul on Smartpost partneriks kaupmeestele, kes vaatavad piiri taha Soome, aga ka Soome e-poodidele, kes tunnevad huvi Eesti turule sisenemise vastu. Kui alguses oli oluliselt rohkem pakisaatmist Eestist Soome, siis viimasel ajal on seis tema sõnul võrdsustumas

Eraklientide hulgas on Eesti ja Soome vahelise postipakiteenuse kasutamine suvisele üldisele pakisaatmise madalhooajale vaatamata suvekuudel keskmisest aktiivsem.

„Selle põhjuseks on kasvav turistide arv, kellest paljud mõistavad, et ei tasu sisseoste ise koju tassida. Selle asemel võib need Eestis kaubanduskeskustes pakiautomaati panna ja Soomes kodupoes välja võtta või vastupidi. Näiteks täna Tartus pakiautomaati pandud pakk on homme pärastlõunal juba Helsingi piirkonnas. Mujale Soome liiguvad saadetised 2-3 tööpäevaga,“ kinnitas Eelmaa.