„Soomes suhtutakse sellesse äritegevusse hoopis teistviisi. Seda peetakse omamoodi internetiäriks. Olen mõnikord kuulnud, kuidas Soome kolleegid räägivad tekstisõnumitega teenitud rahasummadest. Meie tegevuses on tekstisõnumid ainult laenu hankimise viis, kuid äritegevuse seisukohalt pole neil tähtsust,” ütleb SMS Laenu tegevdirektor Aaro Sosaar intervjuus Soome ärilehele Kauppalehti.

Eesti mastaabis on ettevõttel juba suur hulk kliente. Registreeritud kasutajaid on umbes 60 000, kellest 46 000 kasutab aktiivselt kiirlaenuteenuseid.

Kui ettevõttel on oma tegevusala turuosast hinnanguliselt hõivatud juba pool, läheb kasvamiseks vaja muid mooduseid. Sosaare sõnul on äritegevust laiendatud muuhulgas laenude suurendamisega.

Mõnetuhandekroonistelt laenudelt on siirdutud kümnete tuhandete kroonide suuruste laenude juurde. Tegelikkuses on ettevõte niisiis siirdumas tarbimislaenude turule.

„Õigupoolest ei saa me nende kõige väiksemate summade pealt isegi kasumit,” ütleb Sosaar.

Soomes tahab SMS Laen kanda kinnitada mõnd kohalikku ettevõtet ära ostes. Selle rahastamiseks otsitakse veel lõplikku skeemi, kuid ettevalmistusi on Sosaar juba teinud.

Lätis on jõutud juba üsna kaugele, nii et kontori avamine on vaid aja küsimus. Ettevõttel õnnestus eelmisel sügisel saada Balti riikidest ka lisainvestoreid.

„Soome tahame õigupoolest sellepärast, et võiksime vähendada maariski. Praegu oleme väga tugevalt Eestiga seotud,” räägib Sosaar.

Sosaare sõnul on suhtumine kiirlaenuärisse Balti riikides või Soomes väga erinev. Siiski on ka Eesti meedia neid ettevõtteid kritiseerinud, kuid positsioon on teine.

„Näiteks Soomes on pangad traditsiooniliselt laenuturgudel domineerinud. Meil on aga märkimisväärselt rohkem võimalusi, millest meie teenused on vaid üks võimalikuvõimalus,” ütleb Sosaar.