Oxfordis asuva majandusprognooside instituudi värskete arvestuste kohaselt nõuab kauakestev Iraagi sõda Euroopa Liidu liikmesriikides 260 tuhat töökohta ning kärbib majanduse kogutoodangut 0,7 protsendi võrra. Arvestades majanduse aeglast kasvutempot Euroopas, on see piisav, et mõned regioonid satuksid majanduslikku surutisse.

Prantsusmaal, reisihuviliste ihaldatuimas sihtpunktis maailmas, ulatub käive turismiäris ligi kahesaja miljardi euroni. See on 12 protsenti riigi sisemajanduse kogutoodangust. Kuid ainuüksi Pariisis on võrreldes eelmise aastaga tänavu kuni veerandi võrra vähem turiste.

Pariisi linnaametnikud panevad selle peamiselt ameerika turistide puudumise arvele. Tavaliselt moodustavad ameeriklased suurima osa välisturistidest. Pealegi kulutab ameerika turist keskmiselt kaks ja pool korda rohkem kui briti turist ning üle nelja korra enam kui saksa reisimees.

Paraku näeb arvestatav osa ameeriklasi prantslastes reetureid, kes keeldusid ühinemast koalitsiooniga Saddam Husseini kukutamiseks. Ameeriklased mitte üksnes ei boikoteeri prantsuse restorane USAs, vaid nad keelduvad ka Prantsusmaale reisimast. Kui tavaliselt kubiseb Pariisi St Oueni antiigiturg nädalavahetusel ameerika turistidest, siis nüüd näeb seal neid vaid üksikuid. Boikott on tabanud valusalt ka kõrgklassi butiike, kelle klientuuri moodustavad professionaalsed kaubitsejad Ameerika eliidi hulgast.

Hotellibroneeringuid on tühistatud üle kogu Euroopa. Saksamaal teatas hotelliföderatsioon, et nad võivad kaotada kokku kümme tuhat töökohta. Itaalia suurima hotelliföderatsiooni andmeil on Roomas, Firenzes ning Veneetsias reserveeritud hotellikohti poole võrra vähem kui mullu.

Prantsuse Riviera, mille keskused Nice, Cannes ja Monaco saavad väljaspool hooaega tulu ka festivalide ja konverentside külastajatelt, elab samuti üle mõõnaperioodi. USAst tuleb hotellikohtade äraütlemisi või teatatakse reisi edasilükkamisest.

Kannatavad mõistagi ka reisibürood. Maailma juhtiv reisibüroo, Saksa TUI teatas hiljuti kahesaja kaheksakümne miljoni euro suurusest kokkuhoiuprogrammist ning kahe tuhande töökoha likvideerimisest.

Ja lõpuks on turistide vähesusest tingituna sunnitud oma tegevust ahendama Euroopa lennukompaniid. Kärbetest on teatanud kõik suuremad lennufirmad, seal hulgas British Air, Lufthansa ning Air France.