Reisimine soojale maale muutub kallimaks, kuna soodsa hinnaga araabiamaade reisid on nimekirjast jäädavalt kadumas ning reisikorraldajad täidavad tekkinud tühimikku kiirkorras uute Kagu-Aasia maadega.

“Oleme end täiesti ületanud, kuna normaalolekus nõuab uute sihtkohtade väljatöötamine aastat,” ütles Wris Toursi turundusjuht Argo Kasela. Enneolematuid sihtkohti lubab Wris Tours, kes Dubai ja Egiptuse reiside katkemisest kannatas Eestis kõige rohkem, juba lähiaegadel.

käive kahaneb. Kasela ei soostunud tekkinud kahju suurust ütlema, kuid kinnitas, et firma käive on kahanenud. Tema sõnul alustasid nad kiirkorras tekkinud tühimiku täitmiseks ja klientide ümbersuunamiseks araabia-maadele väärikaid asemikke otsima juba kuu aega tagasi ehk vahetult pärast terroristide rünnakut USA-le.

Wris Tours kavandab kolme-nelja uut sihtkohta, Kasela andis mõista, et üks neist luuakse kindlasti Kagu-Aasias. Hindasid lubab Kasela loteriimajutuse puhul alates 6000 kroonist.

Samuti andis Kasela mõista, et sõltuvalt poliitilisest olukorrast võivad tulevikus araabia sihtkohad jäädavalt reisikorraldajate pakkumiste hulgast välja jääda. See tõstab individuaalreiside kaalukust, mis on juba praegu väga populaarsed.

Septembri keskel Pakistanist naasnud Kristi Kolk kinnitas, et kuigi sinna on keeruline minna, läheks ta võimaluse tekkides kõigest hoolimata tagasi. “Sealsed tuttavad räägivad, et India piiri pool ei ole aru saada, et ümberringi midagi koletut toimub,” ütles Kolk.

Ühena vähestest eestlastest samuti Pakistanis käinud, lisaks Malaisia, Tai ning Singapuri oludega kursis olev Kristjan Laja usub, et araabia riikide arvelt kerkivad lähitulevikus alternatiivsete reisisihtidena esile lisaks Aasiale, Peruu, T‰iili. Samuti tõusevad paradiisisaared ning kaardile jäävad tõenäoliselt siiski ka Maroko ja Tuneesia.

asendusvariandid on kallid. Cassandra arendusjuht Andrus Rõigas räägib araabiamaade reisidest minevikuvormis. “Asendusvariantide leidmisega on raskusi,” kinnitas ta. “Tekib just hinnaprobleem.” Puhkusereisid kallinevad tema sõnul niigi, kuna terroriohus hüppasid üles ka lennupiletite hinnad.

Reisikorraldaja Eurotour juhataja Eha Õis sõnas, et tunneb Wris Toursile kaasa, kuna enamus viimase klientidest olid varem Araabia Ühendemiraatidesse sõitjad. “Meie ei kipu eriti araabiamaadesse reise korraldama,” lisas ta.