SKP reaalkasvu tempo langeb eelmise aasta 4,9 protsendilt 3 protsendile järgmisel aastal. Majanduskasv jätkub, aga selle kasvutempo on aeglustunud. Euroala inflatsiooni liider aga oleme olnud juba pikemat aega.

Rahandusministeeriumi prognoos lubab ka inflatsiooni aeglustumist, aga tarbijaid lohutab see vähe. Viimase aasta jooksul on tuntavalt kasvanud eluasemekulud, toiduained ja kütus. Suuremad hinnatõusud aga seisavad alles ees.

Eesti Energia on hoiatanud tarbijaid elektrihinna tõusu eest talvekuudel, suvine põud põllumajanduses tõstab toiduainete ja köögivilja hinda, kütusemüüjad on hoiatanud mootorikütuse hindade tuntavast kallinemisest.

Maagaasi aktsiis tõuseb neljandiku võrra

Tarbijahindade kasv tuleneb paljudest teguritest, sealhulgas maailmaturu hindadest, ilmastikust ning nõudluse ja pakkumise vahekorrast. Hinnanguliselt umbes viiendik kallinemisest on aga põhjustatud maksutõusudest.

Aktsiisikaupade osas on maksude mõju oluliselt suurem kui muude kaupade ja teenuste puhul. Mitmed aktsiisikaubad, nagu maagaas ja kütused, on ka oluliseks tootmise sisendiks ja mõjutavad sedakaudu kaupade ja teenuste hindu.

Tarbijaid on hoiatatud, et eelseisval kütteperioodil tõuseb tuntavalt kaugkütte hind Tallinnas. Hinnatõusu põhjuseks on puiduhakke hinna kallinemine ja gaasihinna tõus. Enim mõjutab gaasiaktsiisi tõus vaid gaasiküttel eramute ja suuremate perekorterite kütte hinda.

Gaasiaktsiisi soodustus tehti vaid paarikümnele suurtarbijale, aga hinnatõusu meelevalda jäid eratarbijad ja ülejäänud soodustuse ringist välja jäänud 2000 ettevõtet.

Riigieelarve aluseks olevate prognooside koostamisel on arvestatud, et nafta maailmaturu hind on järgmisel aastal 70 dollarit barrelist. Samas on see juba täna üle 80 dollari ja hind on võtnud suuna 100 dollarini barrelilt.

Reformierakonna fraktsioon on korduvalt algatanud Riigikogus eelnõusid alkoholiaktsiidide langetamiseks. Arvestades aktsiisitasemeid naaberriikides tuleks aga kaaluda ka mootorikütuseaktsiisi ja maagaasiaktsiisi langetamist.

Toimetulekutoetuse piir külmutati

Toiduainete, kütuste ja eluasemekulude kiire kasv mõjutab enim madalama sissetulekuga inimeste toimetulekut. Toimetulekutoetuse taotlemiseks nõutav toimetulekupiir seisab aga riigieelarves paigal ja selle piir on ka järgmisel aastal 140 eurot.

Valitsuse arvates on see summa piisav, et katta kalendrikuu minimaalsed tarbimiskulud toidule, riietusele ning muude kaupade ja teenuste esmavajaduse rahuldamiseks.

Toimetulekutoetus on mõeldud peredele, kelle kuu netosissetulek pärast eluruumi alaliste kulude maha arvamist jääb alla toimetulekupiiri.

Vajadus selle meetme järele on olemas, selle kinnituseks on näiteks Päevalehes avaldatud reportaažist Narvast, kus Päästearmee korpuse hoone ette koguneb juba enne uste avamist toiduabi soovijate järjekord.

Kokkuvõtlikult, õige tunnuslause järgmise aasta eelarvele peaks olema mitte riigi väljaviimine majandusseisakust, vaid hinnatõusud kõigile.