Bensiinimüüjad prognoosivad ka Eesti autokütuste edasist kallinemist, kirjutab Postimees.

Eelmise nädala lõpus kerkis nafta hind Londonis üle 33 USA dollari barrelist. Ameerika Ühendriikides kallines nafta koguni ligi 37 dollarini. Viimati maksis naftabarrel USAs ligikaudu 37 dollarit 12 aastat tagasi, kui algas Lahesõda. Üks barrel võrdub 159 liitriga.

Nafta on möödunud aasta detsembrist kallinenud kolmandiku võrra, kuid bensiini hind on Rotterdamis kerkinud poole võrra. Nafta ja naftasaaduste hinnad Rotterdami sadamas on aga baashindadeks Põhja-Euroopa kütusefirmade omavahelistes tehingutes.

Kõrgemad hinnad Rotterdamis on sundinud ka Eesti autokütuste jaemüüjaid tänavu tanklates korduvalt bensiini hindu tõstma.

Õnneks on dollar euro ja seeläbi ka Eesti krooni suhtes jätkuvalt madalseisus, mistõttu Eestis on bensiini hinna tõus jäänud siiani mõõdukaks.

Neste ja Statoil peavad tõenäoliseks, et lisaks eelmise nädala hinnatõusule tuleb lähiajal autokütuste hindu uuesti kergitada.

“Viimasel ajal oleme ostnud kõik uued kütusepartiid eelmistest kallimalt, seega hinnatõusuks põhjust on,” ütles Neste Eesti jaemüügijuht Artur Praun Postimees Online’ile. “Ilmselt ei ole võimalik hinnatõus siiski lähipäevade, vaid lähinädalate küsimus,” lisas Praun.

Ka Eesti Statoili turundusjuht Hede Kerstin Luik märkis, et kütuse hinna tõus on lähiajal tõenäoline. Praegu on prognoose raske teha, sest autokütuste hind siinsetes tanklates oleneb konkurentsist siseturul, maailmaturuhindadest ning ka Iraagi sündmuste kulgemisest.