"Päeva algul andsin käsu AngloGold Ashanti sulgeda," ütles presidendiks kuulutatud sõjaväelane kapten Camara riigitelevisioonis, viidates sellele, et ettevõtte juht ei ilmunud kohale kaevandusjuhtide kohtumisele võimudega. "See firmajuht ei ole kõrgem kui kõik teised juhid, kes siin tegutsevad."

Tunamullu 329 412 untsi kulda tootnud Siguiri kaevandusest, kus AngloGold Ashanti tegutseb, kuulub 15protsendiline osalus Guinea valitsusele.

Maavarade kaevandamine on Guinea majanduse põhiline alustala: riigis tegutsevad üleilmse kaevandusäri üks liider Rio Tinto, maailma suurim alumiiniumitootja Alcoa ja Vene alumiiniumihiid Rusal ning on kulutanud seal miljardeid dollareid.

Guinea on juba praegu alumiiniumimaagi boksiidi suurim eksportija maailmas ja võib saada oluliseks rauamaagitootjaks.

Veidi pärast võimu haaramis lubas president Camara üle vaadata riigi lepingud riigi pinna alt maavarasid ammutavate firmadega, kuid hiljem on ta väljendunud juba hillitsetumalt. Camara on ka lubanud võidelda korruptsiooni vastu ning sel kuul on üks kõrge valitsusametnik nõudnud mitmelt endiselt kaevandusministrilt miljonite kõrvale toimetatud dollarite tagastamist riigile.

Pärast riigipööret oli rahvusvaheline kaevandushiid Rio Tinto üks esimesi institutsioone, mis teatas koostöö sujumisest uue valitsusega. Samuti on Rio Tinto kinnitanud, et hiljuti riigipöördega vahetunud võim Madagaskaril ettevõtte tööd ei sega.