Neljapäeval sekkus Hiina valitsus aktsiaturule, ostes kokku suurettevõtete aktsiaid. Asjaga kursis olevad allikad rääkisid Bloombergile, et sel kuul on Hiina müünud USA valitsuse võlakirju, et toetada jüaani.

Hiina otsustas aktsiaostude kasuks pärast seda, kui valitsus ei sekkunud aktsiaturule, mis tõi kaasa suurima kahepäevase kukkumise alates 1996. aastast. Hiina loobus 11. augustil valuutakursside fikseerimisest asendades seda valuutaturule sekkumistega. Selline poliitika muutus tuli finantsturgudele üllatusena.

„Hiina ei ole olnud väga püsiv turgudele sõnumite saatmisel,“ ütles Hongkongis asuva Haitong International Securitiese maaklerteenuse juht Andrew Sullivan.

Hiina lubas 2013. aastal turgudel mängida majanduses otsustavat rolli, kuid see otsus läks testimisele, kui Hiina aktsiaturu rekordilise kestvusega buum asendus krahhiga.

Riigi läinud kuul aset leidnud tugev sekkumine aktsiaturule pani välisinvestoreid rekordmahus raha riigist välja viima. IMF soovitas Hiinal nendest meetmetest lõpuks loobuda. Neljapäeval vaid tund enne Hiina aktsiaturu sulgumist oli aktsiaindeks 0,7% languses, siis viimase tunni ajaga tõusis börs 5,3%.

Korraliku tõusu näitas Hiina aktsiaturg ka reedel. Reedel tõusid Hiinas aktsiad 4,3%

„Aktsiaturg on muutnud kaootiliseks, kus ainus spekulatsioon käib teemal kas valitsus sekkub või ei sekku,“ ütles JK Life Insurance’i fondijuht Wu Kan.

Aktsiate toetamine on osa laiemast püüdlusest vältida tähelepanu pöörumist paraadilt millegile muule. Paraadil demonstreerib Hiina oma kasvavat sõjalist ja poliitilist jõudu. Kommunistlik partei sundis tuhandeid tehaseid töö lõpetama, et saada õhk puhtamaks.

Ettevalmistused paraadiks on toimunud juba kuid. See pakub esimest korda president Xi Jinpingile avalikult võimalust maailmale näidata, et ta on Hiina relvajõudude juht.

Hiina majandust juhtides tuleb otsustajatel arvestada üha enam sellega, mis toimub aktsiaturul. Hiina riigimeedias on mitmetes artiklites ülistatud aktsiatesse investeerimist. Enam kui 90 miljonil hiinlasel on avatud väärtpaberikontod. Hiina kommunistlikul parteil nii palju liikmeid ei ole.

Juuni keskpaigast on Hiina aktsiaturg kukkunud 40%. Aktsiate ostmiseks raha laenanud hiinlased müüsid aktsiad maha ja eelistasid kasumi välja võtta. Müügi põhjusteks toodi majanduse nõrka väljavaadet ja võrreldes ettevõtete kasumitega liiga kõrgele tõusnud aktsiate hindu.

Hiina finantsturud suletakse 3. ja 4. septembriks, et tähistada sõja lõpu aastapäeva.