Tallinnat külastanud Soome ühe juhtiva äriühingu SOK peadirektor Kuisma Niemelä nimetas Eestit kasvava majanduse ja soodsa ärikeskkonnaga maaks, kus tasub tegevust laiendada.
Prisma kaupluseketi kõrval ka Viru hotelli juhtiva Niemelä sõnul takistab üksnes liiga harv laevaühendus senisest rohkemal arvul soomlaste Eestisse puhkama tulekut.

-Mõned nädalad tagasi sattus Prisma ägedasse piimaskandaali, kus teie ettevõte süüdistas konkurente hinnapoliitika ebaausas survestamises. Kuidas te olete rahul Eestis valitseva ärieetikaga?
Odav toidukorv on meie peamine eesmärk ja hinna kujundamise vabadus on meie äriedu alus. Soomes on meie turuosa nii suur, et me oleme harjunud nähtavalt tegutsema. Äri läbipaistvus ja ausus on meile olulised. Mulle tundub, et see olukord lahenes hästi. Meie kaebusele reageeriti ja me saame oma äri segamatult edasi ajada.

-Kui Prisma kaebas, et paar Eesti ettevõtet survestavad teda piima hinda tõstma, siis ma natuke kartsin, et väikese Eesti tutvussidemed võivad luua ühele kaebavale välisettevõttele ebasoodsa olukorra. Kas Eesti ametivõimud tegutsesid piimaskandaalis efektiivselt?
Mul on selle kohta ainult positiivset teavet. Ametivõimud olid väga aktiivsed ja tegid väga head tööd.

-Milliseid väljakutsete ees SOK Grupp oma äris praegu seisab?
Me oleme läbinud kaks aastat kestnud majanduskriisi ja ma usun, et enamus turuosalisi võitleb selle olukorraga. Kriisi mõjud kestavad veel kaua aega ja sellest üle saamine samuti. Praeguses olukorras aga oleme üpris optimistlikud, sest majanduse kasvutempo osutus alates tänavuse aasta algusest kiiremaks, kui me eeldasime.
Isegi töötuse osatähtsus pole sama suur, kui kartsime. Tarbijad on asunud rohkem kulutama.

-Kas selline optimistlik hinnang puudutab ka Eestit? Hinnad tõusevad lausa iga nädalaga. Kas Eesti tarbijad on samuti hakanud rohkem ostma?
Meie ettevõte võitleb odavama toidukorvi eest, mis on Prisma kontseptsiooni nurgakivi. Praegu on märgata, et kliendid on asunud ostma rohkem kõrgema kvaliteediga ja kallimaid kaupu.

-Kriisi puhkedes kartsid paljud eestlased, et paljud olulised ärid lahkuvad Eestist. Kas SOK otsus Eestisse edasi jääda õigustas ennast?
See oli õige otsus. Kõik ootasid, et kriis ei kesta väga kaua, kuid meie peame silmas pikaajalisi äri-eesmärki. Meie eesmärk on saavutada teatud kriitilist käibe mahtu, mida saab hinnata viie või kahekümne viie aasta perspektiivis.

-Autode müügi te siiski lõpetasite.
Peugeot`de müügi lõpetasime me enne, kui kriis algas. Meie strateegia on kontsentreeruda kaubandusele, mis on oluline ka Soomes. Me lihtsalt tihendasime oma äriportfelli super- ja hüpermarketite ärile.

-Mida te kavatsete teha Eestis praegu, kui majandus ei ole enam languses, kuid ka suurest tõusust ei saa rääkida?
Me kavatseme oma tegevust Eestis laiendada. Otsime uusi kohta oma kaubandusäri laiendamiseks.

-Milliseid kohti te uute kaupluste avamiseks silmas peate?
Peab olema hea asukoht piisava hulga ruumi ja mööduva liiklusega. Arutades koos investoritega ja kaaludes kohti otsustame.
Me just kirjutasime alla lepingu teise kaupluse avamiseks Tartus. Samal ajal on meil pooleli läbirääkimised mitme asukoha üle Tallinnas ja mõnes teises suuremas linnas.
Kui me oleme kohast huvitatud siis võib rääkida nii mõne olemasoleva supermarketi ära ostmisest või siis täiesti uue ehitamisest.

-Kas Tallinnas on enam kohta uutele suurtele poodidele? Kus kohas?
Tallinnas on kindlasti uutele kaupustele ruumi. Nii linna lõuna kui ka põhja osas on kohti, kus me pole esindatud. Ma pean silmas sadama piirkonda, Koplit. Lõuna poolsest piirkonnast võiks nimetada piirkonda Viru hotellist kuni Laagrini.

-Kuidas te olete oma kaupluste formaadiga rahul?
Prisma kontseptsioon töötab väga hästi, efektiivselt ja me säilitame selle.

-Eesti majandus on ikkagi stagnatsioonis. Millel teie optimism äri laiendamiseks seisab?
Mina arvan majanduse arengust ja meie võimalustest 180 kraadi teistmoodi. Meie tahame hindu alla viia ja ostjate kulutusi vähendada. Suur käive ja madal marginaal on meie äri aluseks. Me vajame oma kontseptsiooni täitmiseks suurt käivet.

-Kas te kavatsete oma äriga laieneda uutele turgudele?
Üldse mitte. Oleme rahul oma tegevusega Soomes, Balti riikides ja Peterburgis.
Kõikides nendes piirkondades me uurime praegu hoolikalt laienemisvõimalusi.
Ma usun, et tegemist on majanduskasvu poolest väga hea piirkonnaga, mis juba praegu tuleb kriisist väga hästi välja.
Suurimad kasvu ootused on kogu selles piirkonnas seotud Peterburgiga. Venemaa sisetarbimine kasvab kiiremini, nende sisemajanduse kogutoodang on kasvanud üle nelja protsendi. Moskva ja Peterburg erinevad ülejäänud Venemaast ja kasvavad palju kiiremini. Suurtes linnades tarbitakse igal juhul hoogsalt.

-Kas te kavatsete Moskvasse edasi minna?
Peterburgi piirkonnast piisab meile täiesti küll. Moskva on liiga kauge.

-Mis hakkab juhtuma hotelliäris?
Meil on Peterburgis kolm hotelli ja laienemise plaane ei ole. Eestis oleme ka Viruga täiesti rahul.
Eestis on hotelle nii palju ja hinnavõistlus on nii suur, et pole vajadust juurde ehitada.

-Kas soomlased jäävad ka tulevikus Eestit innukalt külastama?
Mina usun soomlaste Eesti-külastuste stabiilset kasvu. Loomulikult sõltub see majanduse edaspidisest arengust, kuid Eesti on meile nii lähedal. Soomlased vajavad Eestis ühe reisiga tavaliselt üheks-kaheks ööpäevaks peavarju. Tallinn on lihtne ja hea valik, eriti uuel aastal, kui meil on sama valuuta. Euro tulek muudab Eesti veelgi mugavamaks sihtkohaks.

-Mis muudaks Eesti soomlastele veelgi ligitõmbavamaks?
Paljud soomlased teavad Tallinna vanalinnas kohta kus pits viina või kann õlut võtta , kuid ei tea väikelinnu ja neid võimalusi, mis on maal. Te peate tegelema rohkem turundusega. Maa on ilus ja turvaline – tutvustage seda. Soomlased on turvalisuse suhtes väga tundlikud ja neile on vaja neid häid olusid lihtsalt tutvustada.
Kõige suuremaks kitsaskohaks on praegu liiga harv laevaliiklus. Tallinna ja Helsingi vahel peaks kogu aeg palju rohkem laevu sõitma, mitte üksnes suveperioodil.

-Võib-olla peaksime hakkama tunnelit ehitama?
Võib-olla ühel päeval.

-Mida peab valitsus tegema, et SOK ja teised välisinvestorid ennast Eestis hästi tunneksid?
Seni on üsna efektiivselt asju aetud. Poliitikud peavad vaid kinnitama ja tagama, et senine soodne ärikliima säiliks. Majanduskasvu tagamine on rõhutatult kõige tähtsam. Poliitikas ei tohi ette võtta mingisuguseid dramaatilisi muutusi.