* Kas majanduses on kõige hullem möödas või alles ees? Millist šokki võib veel oodata?
Meie hinnangul on praeguseks majandusolukorra muutused kõikjale kohale jõudnud. Globaalses majanduses on näha üksikuid positiivseid ilminguid - eelkõige USAs ja Hiinas, mis on mõlemad maailmamajanduse mootorid. Samas on väga palju ja laiapõhjalisi negatiivseid majandussündmusi.

Kuna Eesti majandus on väga väike ja avatud, on veel vara öelda, kas põhi on käes või mitte. Eelkõige soovitaksin jälgida USA ning lisaks meie põhiliste eksportturgude erinevaid ettevaatavaid majandusnäitajaid - varude taset, hindade muutusi jne.

Ja see, et kusagil riigis üks või teine pank on riigi poolt üle võetud, on pigem positiivne uudis, kuna lisab stabiilsust, sest riikide huvides on eelkõige laenupakkumise suurendamine, et turgutada majandust.

* Milliseid lahendusi ootate riigilt?

Lähtuvalt väga nõrgast majanduskonjunktuurist on laenuvõtjate laenu tagasimakse tõenäosus märgatavalt halvenenud. Seetõttu on pankade jaoks oluliselt kasvanud ebakindlus uue raha väljalaenamisel, sest pole kindel, kas Eesti väliste või sisemiste makrotegurite mõjul ei nõrgene laenuvõtja äri tasemele, kus ta ei suuda laenu teenindada.

Riigipoolsed ettevõtetele pakutavad laiapõhjalisemad laenugarantiid soodustaksid kindlasti pankadepoolset laenukraanide suuremat avanemist.

* Mida saavad ettevõtjad kriisi leevendamiseks ära teha?

Eelkõige soovitaks hoida piisavat likviidsust juhuks, kui mõned olulisemad ostjad viivitavad maksmisega või tarnija nõuab lühemat maksetähtaega. Samuti oleks vaja üle vaadata kõik põhitegevusega mitteseotud varad ning püüda need mõistlikult realiseerida.

Samas võiks praegune olukord anda tõuke loomingulisemaks lähenemiseks. Maailmast on võimalik tuua värskeid näiteid, kus ettevõte on avastanud, et saab olemasoleva tootmisbaasi pealt laieneda täiesti uude tootegruppi. Üks viimaseid näiteid on autotootja Bentley, kes oma autode jaoks puitdetaile tootes laienes edasi mööblitootmisesse, kuna ettevõttel oli vaba tootmisressurssi ja kogenud tööjõud.

Ka ajaloost võib tuua näiteid, kus paljud maailmakuulsad ettevõtted nagu kiirkuller FedEx, General Electric või IBM on loodud majandussurutiste ajal.

* Millised arengud ootavad lähiajal ees teie ettevõtte tegevusvaldkonda?

Mis puutub ettevõtluslaene, siis kuna meie kasumlikkust mõjutab tänavu eelkõige laenukahjumite tase, siis püüame veelgi tugevdada probleemlaenudega tegelemise valdkonda. Samas püüame veelgi põhjalikumalt analüüsida majanduskeskkonda, et tunnetada ära, mil globaalne ja Eesti majandus kasvule pöörduvad, et õigeaegset rahalist lisastiimulit majandusse anda.

Kuna kõik pangad finantseerivad oma laenutegevust suures osas oma hoiustajate rahaga, peame oma laenutegevusse erilise vastutustundega suhtuma.


Tänasest kuni kolmapäevani avaldab arileht.ee vastuseid küsimustele, milles uurisime, mida peaksid tegema nii riik kui ka ettevõtjad, et majanduskriisist paremini väljuda. Samasisulisi küsimusi saab küsida ka Tallinna Ülikooli Eesti Tuleviku-uuringute direktor Erik Tergilt, kes annab kolmapäeval kl 11-12.30 online-intervjuu.