Kui Solarise valmimine neelas üle miljardi krooni, siis nüüdseks kohtusse jõudnud vaidlus käib umbes 30 miljoni pärast, mille tasumine ehitajatele kohtu abil peatatud. Probleemid oktoobri alguses Rebase juhtimisel Tallinna südames uksed avanud Solarise keskusega said alguse kohe valmimise järel. Vahetult pärast avamist kukkus ehitusvea tõttu alla kinosaali lagi, mis tõi Rebase sõnul keskusele vähemalt seitse miljonit krooni kahju. Ent üllataval kombel pole õnnelikult lõppenud õnnetuse näol tegemist sugugi ainsa etteheitega ja Rebane süüdistab ehitajaid muu hulgas nn topeltarvete esitamises, kirjutab Äripäev.

"Esitatud arvete järelkontrollis avastasime mõned kuud tagasi hämmastusega, et ehitaja on osa tööde teostamise eest esitanud Solarisele nii-öelda topeltarveid," selgitas Rebane. Tema sõnul on nad tuvastanud, et ühe ja sama töö eest kahekordselt esitatud arvete kogusumma ulatub viie miljoni kroonini. "Viimastel kuudel olime arusaamisel, et ehitaja poolt Solarisele esitatud topeltarvete näol on tegemist nii selge rikkumisega, et ehitaja on valmis kohe nimetatud summa tagastama," selgitas praegu USAs viibiv Rebane e-kirja teel.

"Tegemist on olnud inimliku eksitusega, mida kahjuks ei märganud ei ehitaja, järelevalve ega ka panga esindajad. Tänaseks on tasaarvelduse protokollid koostatud, seega probleem maas," ütles Merko Ehituse juht Tiit Roben eile. Ka teine keskuse ehitaja, ASi Skanska EMV juht Andres Aavik väitis, et probleem pole selles. "See on selline pastakast välja imetud asi praegu," sõnas ta. Robeni sõnul on hoopis Solarise keskus ehitajatele alates oktoobrist 30 miljonit krooni võlgu. "Ehitajad on oma võla sissenõudmiseks pöördunud Solarist garanteerinud panga poole. Solarise keskuse esitatud hagi on katse pangapoolset väljamakset pidurdada," ütles ta.

"Ehitaja püüe sisse nõuda pangapoolne garantii täies mahus viitab minu nägemuses soovile hoida kõrvale isegi valearvete abil enda valdusesse saadud 5 miljoni krooni tagastamisest," väljendas Rebane saadetud kommentaaris nördimust. Solaris esitas veebruari keskel Harju maakohtule hagi, millega asus omalt poolt kahjusid sisse nõudma - selle sees on kahjud nii topeltarvetest, pärast valmimist alla kukkunud kinosaali lae eest kui ka näiteks väidetavate ehitusvigade eest, mille all kannatavad bürooruumid kinosaalide naabruses. Ühtlasi taotles Solaris viimase makse tegemise peatamist, mille kohus rahuldas.