Domus Kinnisvara maakler Merike Teas, räägitakse kui maaklerist, kes aitab ostjal läbi mõelda ja planeerida ka kaasnevad kulud, näiteks igakuised kommunaalmaksud, ühistu- ja transpordikulud jne. Kui inimene vajab soodsat elamispinda, siis millele ta peaks esmajoones mõtlema?


Meie pakutavate üürikorterite igakuine makse on 500 krooni pluss kõik maksed korteri eest (vesi, elekter, prügi ja olemasolu korral ka korteriühistu). Enamik kortereid on müügis Rummul ja Ämaris, Vasalemma aedlinnas paar pakkumist. Aedlinnas on vähe korrusmaju ning elanikud paiksemad. Ka heakord ning transport parem. (Elektrirong) Rummult Tallinna on päris hea bussiühendus, esimene buss väljub 5.53 ja viimane saabub õhtul 23.26. Osa busse sõidab Haapsalu maanteelt ka Ämarisse sisse, asula kaugus maanteest 3-4 km.


Kui palju kortereid Domusel praegu selles piirkonnas müügis on?


Hetkel on Vasalemma vallas müügis 35 korterit. Ruutmeetri hind kõigub 2000 kuni 5000 kr/m
2
vahel. Keskmine hind on 3000 kuni 4000 kr/m
2
. Nendest pakkumistest 5 müügi- ja 2 üüripakkumist vahendab Domus Kinnisvara.


Kuidas hindate Rummu ja Ämari kinnisvaraturgu üldise turuolukorra taustal? Millised on majanduslanguse mõjud?


Hetkel on turg selles kandis siiski väga aeglane. Kui Tallinnas on liikumist juba näha siis Rummule siiski rohkem üüritakse kui ostetakse. Ostavad ja üürivad inimesed, kes on selle kandiga juba tuttavad. Tallinnas tööl käimiseks peetakse kanti natuke kaugeks, umbes 40 km kuigi teed on autoga sõitmiseks head. Kohapeal annab Rummul tööd vangla ja Ämaris lennuväli. Lisaks koolid, kauplused, lasteaed jne.


Kellele soovitaksite osta kinnisvara Ämarisse või Rummule? Mis on nende piirkondade eelised?


Rummul asuvates majades on olemas ka korteriühistu, paar maja on renoveeritud. Ämaris pole veel korteriühistute loomiseni jõutud. Valmimas on Ämari üldplaneering, seoses sellega saavad paika teed, haljasalad jms. Lootus on, et kui heakord on paigas ja korteriühistud olemas, saavad majad korda ja kogu piirkond muutub atraktiivsemaks.


Praegusteks plussideks on Rummul ja Ämaris mitu kauplust. Rummul asuvad ka lasteaed, spordihoone ja raamatukogu. Ämaris on jällegi kool.



***


Uus Maa Kinnisvarabüroo atesteeritud konsultant Külli Friedrichson, kuidas hindate Rummu ja Ämari kinnisvaraturgu üldise turuolukorra taustal? Millised on majanduslanguse mõjud?


Rummu ja Ämari aleviku kinnisvaraturg on võrreldes teiste piirkondadega vaiksem. Tehtud on põhiliselt korteri tehingud, mille hinnad jäävad üldjuhul alla 100 000 krooni.

Militaristliku tausta tõttu ei ole need piirkonnad väga populaarsed. Mõlemas piirkonnas on töökohtade arv veidi piiratud, see on üks põhjus, miks inimesed on korterid maha müünud ja mujale kolinud. Kõige keerulisemaks on piirkondade puhul kaugus Tallinnast - 45 km. Ühistranspordi võimalus on küll olemas, aga sõiduplaani tihedus ei ole tööl käivale inimesele sobiv. Piirkonna soodsad korterihinnad on sobivad inimestele, kellel on makseraskused kinnisvaratagatisel laenudes või ei jõuta oma kinnisvara üleval pidada. Mõnus vaikne koht annab võimaluse siia oma eluase luua ning makseraskustest välja tulla.


Kui palju kortereid Uus Maal ja kinnisvaraportaalidel tervikuna selles piirkonnas müügis on?


Antud piirkonnas on kortereid City24 andmetel müügis 24 korterit. Paljud korterid vajavad kapitaalremonti, mis on sobiv just neile inimestele, kes soovivad kodu oma äranägemise järgi kujundada/sisustada.


Kellele soovitaksite osta kinnisvara Ämarisse või Rummule? Mis on nende piirkondade eelised?


Siia saaksid soetada endale kodu inimesed, kellel on näiteks kodulaenu makseraskused. Müües olemasoleva kinnisvara maha ja ostes kordades soodsama kodu asemele on võimalik vähendada tunduvalt või lõplikult oma võlasummat. Nii Rummus kui ka Ämaris leiab väga soodsalt ka korralikult renoveeritud kortereid. Samuti on piirkond sobiv noortele peredele, kellel on soov alustada eraldi vanematest oma elu. Nii Ämaris kui ka Rummus saab kindlasti väikeste kuludega ehitada omale hubase kodu.


Kas praeguses seisus tasuks pigem osta või üürida? Milline on turuseis müügis olevate ja väljaüüritavate korterite vallas?


Välja üürimine antud piirkonnas on võimalik null kasumiga, hea kui makstakse kommunaalkulud. Kuid siiski soovitan üürida, kui pakilist vajadust müügiks ei ole.



Ekspresskinnisvara pakkumisi Vasalemma vallas võib näha siit.