Lõppevast kütteperioodist eile kokkuvõtteid teinud AS Tallinna Soojus esitab linnavalitusele ettepaneku tõsta 1. juulist sooja hinda.

AS-i Tallinna Soojus juhatuse esimehe Leonid Lipavski kinnitusel on ettevõtte finantsolukord üha halvenenud. "Möödunud kütteperioodi jooksul tegime linnavalitsusele kolm majanduslikult põhjendatud ettepanekut tõsta sooja hinda, kuid kõik need kukkusid läbi," tõdes Lipavski. "Nüüd teeme ettepaneku tõsta sooja hinda 1. juulist."

Tallinna Soojuse pakutavaid hindu Lipavski veel ei avalikustanud. "Töötame uusi tariife alles välja," vabandas ta.

Praegu maksab tööstustarbija 439 krooni ja eratarbija 281 krooni megavatt-tunni eest.

Tallinna Soojus taotleb, et era- ja tööstustarbija tariif ühtlustataks ja lõpeks eratarbija doteerimine ettevõtete poolt. "Tööstustarbijad on praegu varjatud kujul maksustatud," tõdes aktsiaseltsi finantsdirektor Olev Nilisk, lisades, et tariifigrupid tuleb viia tegelikule hinnatasemele.

Tööstustarbijate kõrge soojahind sunnib neid otsima kütmiseks teisi teid. "Mullu olid meie kütte tarbijatest 25 protsenti tööstustarbijad, tänavu vähenes nende arv 10 protsendini," lausus Nilisk.

Tallinna Soojuse pidevaks mureks on võlgnikud. Kütteperioodi lõpus on soojatarbijad ja vahendajad aktsiaseltsile võlgu üle 146 miljoni krooni. "Kõige suuremad võlgnikud on endiselt kinnivarahoolduse munitsipaalettevõtted 78 miljoni krooniga," täpsustas Tallinna Soojuse kommertsdirektor Heino Junolainen.

Rahanappuse tõttu on Tallinna Soojus sunnitud vähendama investeeringuid ja parandustöid.

Nilisk ütles, et soojatrasside normaalkaoks loetakse 6-7 protsenti, kuid Tallinnas on see arvestuslikult kuni 25 protsenti. "Soojakadude vähendamiseks tuleks teha investeeringuid ja vahetada torusid, kuid selleks ei jätku raha," märkis finatsdirektor.

Tallinna Soojus tuletas meelde, et linnakodanikud saavad ettevõttele esitada veel tellimust soojussõlmede ümberehitamiseks ja soojamõõturite paigaldamiseks.

MARIKA RAISKI