Väikealevikus elav Jaana tasub juba aastaid talviseid korteriarveid tagantjärele suvekuudel. “Lõpetan just siis, kui uus kütteperiood algab,” ütles ta. Tavaliselt maksab ta arvest ära umbes 1000 krooni, kuid 500–600 krooni jääb tasumata. Kuna aga elamuettevõte arvestab päevas võlasummale juurde 0,2%, lisandub kuus arvele keskmiselt 60–70 krooni. “Mis teha, korraga ma ka maksta ei suuda,” tõdeb Jaana.

Et võlg talvel kasvama kipub, kinnitab ka Kohtla-Järvel asuva OÜ Tammiku Maja jurist Rea Tamm. ”Suvel ikka üldiselt katsutakse ära maksta,” lisab ta.

Raha Tammiku Maja ise ei kogu, tema osaks on jaotada Kohtla-Järve Soojuse esitatud soojaarve maja korteritele. Kütte eest maksavad elanikud otse soojatootjale. “Üldiselt on maksedistsipliin paranenud,” ütles Kohtla-Järve Soojuse müügiosakonna juhataja Hannes Niinepuu.

Ei venita

79-aastane üksi elav Aksella maksmise venitamist ei poolda. “Mina ütlen ikka, et kõigepealt saagu maksud makstud ja mis üle jääb, sellest elan,” arvab ta. “Kui ma jätan ühe kuu maksmata, siis ma hiljem ei jõua ammugi maksta.”

Ka Tallinna Küttel on selle juhi Kristjan Rahu sõnul seisukoht, et arved tuleb maksta ja kui seda teha ei suudeta, tuleb nende poole pöörduda. “Võimalik, et leiame lahenduse,” märgib ta.

Kolm hoiatust ja kohtusse

•• Rapla elamuettevõtte Mardi Maja juhataja Tõnis Meesaak märgib, et kütteperioodil võlad kasvavad, kuid suvel hakkavad vähenema. “See on levinud,” ütleb ta. “Kõike ei jõua korraga ja inimene ikka kergelt venitab. Meesaagi sõnul püütakse ikka oma kundedele vastu tulla ega ole ka intressi võetud, kui on teada, et raha neile ikka ükskord laekub. “Peame nii majandama, arvestame sellega,” ütles Meesaak.

•• Samuti pääsevad intressist nn kroonilised võlglased, keda Mardi Maja on kohtusse kaevanud ja kes enne istungit oma võlad sirgeks klaarivad.

•• Hoiatuskirja maksetega venitajatele paneb ettevõte teele siis, kui võlasumma ulatub juba üle 3500 krooni. Kui kolm järjestikust kirja jääb vastuseta, kaebab Mardi Maja võlgniku kohtusse.