Nokia ja Alcatel-Lucent leppisid kokku 15,6 miljonit eurot väärt tehingus, mis ei toimu mitte rahas vaid ainult aktsiates. Sellega moodustub suurim ettevõte valdkonnas, mis toodab seadmeid, mida kasutatakse mobiilsidevõrkude töös hoidmiseks.

Alcateli investorid saavad 0,55 Nokia aktsiat iga aktsia kohta, mis neil on, teatas ettevõte täna. Tehingu käigus on Alcateli väärtuseks hinnatud 4,12 eurot aktsia kohta.

„Nokia peab arvestama, et neile kaasnevad sellega ka restruktureerimise kulud," ütles Swedbank AB  analüütik Mathias Lundberg. „Neil on erinevad platvormid, mida on vaja ühildada," lisas ta.

Tehinguga saab Nokia endale ka uusi tootegruppe, mis on seotud interneti-liikluse ning kaabelühenduste valdkonnaga. See võimaldab ettevõttel pakkuda laiemat teenustepaketti.

Ühinenud ettevõtte nimeks jääb Nokia ja seda hakkab juhtima senine Nokia tegevjuht Risto Siilasmaa. Alcateli aktsionäridele hakkab kuuluma 33,5 ning Nokia aktsionäridele 66,5% ettevõttest.

Valdkonnas, kus toodetakse muuhulgas tugijaamu ning mobiilikõnede ja -andmete edastamiseks mõeldud antenne, on viimane turuseis järgmine.

25,7% turuosa kuulus 2014. aastal rootslaste Ericssonile, 23,2% oli hiinlaste Huawei käes. Nokial oli 15,8% ning Alcatelil 11,4%. Seega tähendab kahe suure liitumine valdkonna liidripositsiooni endale võtmist. Vähemalt näitab nii lihtne matemaatiline tehe. Turuosa oleks selle järgi 27,2 protsenti.

Nokial ja Alcatelil on kahepeale kokku üle 110 000 töötaja. Prantsusmaa valitsus pelgab, kas 7000 töökohta, mis asuvad seal ikka alles jäävad. Bloombergi andmetel on 3,25% Alcatelist Prantsusmaa valitsuse käes. Suri on sel nädalal Pariisis ning kohtub ka president Francois Hollande'ga.

Prantsusmaa majandusminister Emmanuel Macron ütles teisipäeval, et valitsus jälgib sündmuste käiku tähelepanelikult. Muuhulgas on valitsuse soov see, et Nokiast ehitataks tõeline Euroopa meister.

Ettevõtted loodavad tehingu lõpule viia 2016. aasta esimesel poolel. Kokku loodetakse kokku hoida 900 miljonit eurot aastas ning seda 2019. aastaks. Lisaks loodetakse intressikuludelt kokku hoida 200 miljonit eurot. Kahe ettevõtte müük oli eelmisel aastal kokku 26 miljardit eurot.

Kaks aastat tagasi oleks Alcatel peaaegu pankrotti läinud. Michael Combes sai ettevõtte tegevjuhiks 2013. aastal ning alates sellest ajast on ettevõtte aktsia hind kasvanud kolm korda. Mehele anti kolm aastat, et muuta ettevõte kasumlikuks ja raha tootvaks firmaks.