Soome ärimeeste arvates on praegu sobiv aeg Venemaale laieneda, kuna seal on maahind olulisel määral kukkunud, kirjutas Helsingin Sanomat.

"Kolm aastat tagasi oli see liiga kallis ja varsti võib olla liiga hilja," lausus NCC Real Estate direktor Juuso Hietanen.

"Soomes toodetud tooted pole konkurentsivõimelised," lisas Hietanen. "Rubla devalveerimine ja imporditariifid muudavad need liiga kalliks."

Hietaneniga ühel nõul on ka Soome ehitusettevõtete YIT ja SRV juhid.

"Õnnetul kombel paljud kardavad ja püüavad importida kaupu Soomest," tõdes YIT-i juht Kari Kauniskangas.

SRV Venemaa osakonna juht Veli-Matti Kullas nentis, et paljud rahvusvahelised ehitusmaterjalide tootjad on juba tootmise viinud Venemaale.

Soome riiklik tehnoloogiaamet (TEKES) leiab, et ettevõtted peaksid rakendama Vene riigi lubatud subsiidiumeid, mida praegu kasutavad peamiselt Vene ettevõtted. TEKES soovitab ka, et Soome väike- ja keskmise suurusega ettevõtted peaksid olema rohkem avatumad sobivamate Vene partnerite otsingul.

Peaminister Vladimir Putin lubas eelmisel aastal keskmiselt 300 000 rubla riiklikku subsiidiumit ühiskondlike hoonete rajamisel. Seejuures on suurlinnades subsiidium tunduvalt kõrgem. Venemaa riiklikud subsiidiumid on mõeldud eelkõige ühiskondlike hoonete rajamiseks, kuid Soome ettevõtted soovivad arendada kallimaid projekte.

Majanduskriisi tõttu on Venemaal peaaegu pooled ehitusprojektid külmutatud ja paljudel ehitusplatsidel on tegevus seiskunud.