Meetme kulu eelarves on sada miljonit eurot aastas ja see kaetakse sotsiaalmaksu laekumistega, vahendas Soome rahvusringhääling Yle. Selle meetme mõju saavad tunda peamiselt naisi tööjõuna kasutavad sektorid, sest toetust makstakse sünnitajate pealt.

Naisettevõtjate arvutuste kohaselt maksab iga laps tööandjale keskmiselt 17 000 eurot, mille sekka on arvestatud rasedusest tingitud haiguspäevad, palga- ja puhkusekulud ning alla kümneaastase hoiukulud, kui töötaja peab last koju hoidma jääma.

160 töötajaga Päivakumpu hooldekodu töötajaist on 90% naised. Hooldekodu juhataja Anne Kangas kiitis Yle-le valitsuse algatust: "See on küll tähelepanuväärne käe ulatamine." Tänavu on neli hooldekodu töötajat naasnud vanemapuhkuselt, kaheksa on parasjagu vanemapuhkusel ja neli töötajat, juhataja ise kaasa arvatud, on parajasti lapseootel.

Soome ettevõtjate liidu tööturu juht Janne Makula leidis samuti, et valitsuse algatus on samm õiges suunas.

Samas peab ametiliit STTK algatust ebaõnnestunuks: põhimõte sünnitusega seotud vabade päevade kulutuste jagamisest on õige, aga ühekordne 2500 eurone toetus on väär meede. "Selle asemel tuleks vaadelda pere tõttu võetavaid vabu päevi koos ning mõelda, kuidas saaks süsteemi tööle nii, et mõlemad vanemad saaks ühepalju vabu päevi võtta," ütles liidu jurist Anja Lahermaa Yle-le.

Lahermaa sõnul on põhjust karta, et selle ühekordse toetusega ka valitsuse süvenemine pere vabade päevade probleemi lõpeb. "Kui see ellu viiakse, siis praeguse majanduse seisu juures on kindel, et uuendused siia ka sumbuvad, millest oleks eriti kahju," ütles ta.