K. Hartwall registreeris septembri alguses Peterburis oma äriühingu. Ettevõttel on juba esindus Moskvas, tema tooteid tarnitakse jaemüügikauplustele Venemaa oblastites ja tema enda hinnangul katab see 80% imporditud kaubandusseadmete turust.

Soomlased plaanivad otsida tehasele koha Leningradi oblastis. Peterburis töötab vaid kontor. “Esiteks tegeleme müügiga.”

Esmalt investeeritakse 100 tuhat eurot, et avada kontor ja korraldada logistika. Selles etapis oodatakse tulu 1 miljon eurot aastas. Ettevõte loodab, et nad suudavad aastas müüa kuni 10 000 ühikut jaemüügiseadmeid ning toodete peamised kliendid on kauplustekett Diksi, Pjatjorotškat haldav X5 Retail Group.

Ettevõtte avamiseks on vaja veel 5 miljonit eurot, et see suudaks toota 500–700 seadet nädalas, ütles jaemüügi osakonna juhataja Stefan Lind.

Alles hiljuti arendas Soome ettevõte aktiivselt jaemüüki Peterburis.

2016. aastal müüs Kesko oma K-Ruoka keti Lentale, 2018. aastal sulges SOK linna viiest Prisma hüpermarketist kolm. Lahkusid ka teised suuremad tegijad - logistikaettevõtja Nurminen Logistics müüs kogu oma vara ja mais andis Neste Corporation Venemaa äri Tatneftile üle.

Jaemüüjate tööks vajalike jaemüügiseadmete Peterburi turu suuruseks võib pidada üle 1,4 miljardi euro. InfoLine'i andmetel töötas 2018. aasta lõpus linnas umbes poolteist tuhat universaalkauplust, umbes 500 supermarketit ja üle 100 hüpermarketi. Asjatundjate sõnul tuleb kodulähedase poe avamiseks, mille pindala on 300 ruutmeetrit, soetada umbes 142 000 euro väärtuses seadmeid. Seadmed suure hüpermarketi jaoks, mille suurus on 10 tuhat ruutmeetrit, võivad maksta üle nelja miljoni euro.

Linnas on umbes tosin metallriiulite, kaubakärude ja -platvormide tootjat ning ainult mõned ettevõtted tarnivad jaemüüjatele seadmeid. Kuid nende soetamine tekitab kaupmeestele alati syuurel hulgal probleeme. Näiteks TD Real LLC tellib suurema osa seadmetest Yoshkar-Olas registreeritud JSC Contactilt. Kuid supermarketite avamised sõltuvad just seadmete kohale saabumisest ning tähtajad on väga pikad. K. Hartwalli tehas otse Leningradi oblastis muudab olukorra kaupmeestela palju mugavamaks.

Igal juhul ei kavatse K. Hartwall piirduda ainult Peterburi turuga ja tarnib oma tooteid kogu Venemaal. Soomlased tabasid hetke, kui seadmete tarnimine Euroopast on muutunud problemaatiliseks ja Hiinast ostmise muudab keeruliseks vilets logistika.