3D-printimisega kaasneb praegu üks oluline probleem. Nimelt käib printimine faili kaudu, kuid kuidas tagada seda, et faili ei kasutataks mitu korda. Sa müüd ühe toote printimiseks, aga sul puudub kontroll selle üle, kui palju ostja tegelikult toodet printerist välja laseb. Siin ongi revolutsiooni tegemas soomlase Kimmo Isbjörnssundi eestvedamisel loodud FabSecure. Ettevõtte nimi on Fabulonia ja see teeb koostööd Eesti tarkvaraarendajatega.

„Usun, et meil läheb veel kuni kaks aastat, et FabSecure selliselt valmis saada, et seda saaksid kasutada kõik soovijad. Praegu on meil limiteeritud kasutajaskond, kes seda katsetab,” selgitas Isbjörnssund. Fabulonia on parasjagu vahetamas tarkvaraalast partnerit – üks Eestis tegutsev firma vahetatakse teise vastu. „Praegu ma ei soovi veel uuest partnerist täpsemalt rääkida, aga me jääme tegutsema Eestisse,” kinnitas ta. Kimmo ise on 14 aastat töötanud eri ametikohtadel Nokias.

Edasi lugedes saab teada, mis hinnaga endale 3D printeri koju soetada saab ja milleks see majapidamiseks ära võib kuluda.