Reedel maksis elekter Nord Pool Spoti börsil Eesti ja Soome hinnapiirkonnas üle 46 euro megavatt-tund, kui nädal varem oli hind 34 euro juures. Elektri hind kerkis ka rootslastel ja taanlastel ning muidugi ka Lätis ja Leedus.

Hinnatõusu põhjustas kaks peaaegu üheaegset riket Soome ja Rootsi tuumajaamades. Soome Olkiluoto 2 tuumajaam katkestas elektritootmise teisipäeval generaatori rikke tõttu. Rootsi Oskarshamn 3 tuumajaamas avastati aga esmaspäeval auruleke ning pärast olukorra hindamist otsustati jaam neljapäeval remondiks elektrivõrgust maha võtta.

Oskarshamn 3 käivitus uuesti reede õhtul. Olkiluoto 2 seisak kestab esialgse info kohaselt tänaseni.

Soome kaudu jõuab Eestini odav elekter Skandinaavia hüdrojaamadest; kui Soome on ise suures defitsiidis, tõstab see elektri hinda nii seal- kui ka siinpool Soome lahte. Ilma Olkiluoto 2 jaamata on Soomel puudu veerand võimsusest: Soome energiatarve sel aastaajal äripäeviti on keskmiselt 12 gigavatti, millest riigis toodetakse praegu üheksa.

Nädalavahetustel on energiatarve väiksem, sestap on ka elektrihind odavam. Täna maksis gigavatt-tund Nord Pool Spoti börsil Eesti ja Soome hinnapiirkonnas 32,87 eurot. Samasugune oli hind ka kolmes Rootsi hinnapiirkonnas ning Lätis.