Kui Soome kohus otsustab, et maksunõue HCG Eesti tütarfirma Esko Koolitus ja Konsultatsioonid kasumilt on põhjendatud, maksustatakse mitmete Eestis tegutsevate Soome ettevõtete tulud.

Nõue on endiselt arutlusel, vaatamata Soome maksuameti peadirektori Jukka Tammi nädalaid tagasi tehtud avaldusele, et nõue HCG-le oli ükskikjuhtum ja tulenes Soome maksuseaduse mitmeti tõlgendamisest.

“Niipalju võin ma öelda, et Soome ei käsitle Eestit maksuparadiisina, kuid ülejäänu osas ma oma seisukohta veel ei avaldaks,” ütles Soome rahandusminister Antti Kalliomäki (pildil) möödunud nädalal Eesti Päevalehele.

Soome seadused võimaldavad teatud mööndustega maksustada Soome firma vähemalt 50-protsendilise osalusega välisfirma tulu, kui välisfirma tegutseb madala maksumääraga riigis.

Kohtusse tegi kõnealuses küsimuses kaebuse üks Soome maksuombudsman, kelle tööülesannete hulka kuulub riigi huvide kaitsmine juhul, kui mõni seadus võimaldab mitut tõlgendust.

Rauhio hinnangul võib kohtus asja arutamine aega võtta mitu kuud.

Kesko kontserni finantsdirektor Juhani Järvi ütles, et Soome ei peaks Kesko tegevust Eestis tõlgendama maksude optimeerimisena. “Kasumit toodab meie äritegevus Eestis ja me ei suuna Eesti soodsamasse maksukeskkonda oma teisi kasumikanaleid,” ütles ta. Kui see maksuküsimus firmale ebasoodsalt lahendatakse, võtab Kesko Järvi sõnul strateegiliste laienemisotsuste tegemisel tulevikus arvesse, et Keskol on potentsiaalselt suurem maksukoormus kui tema konkurentidel teistest riikidest. “Praegune selgusetus sunnib meid oma plaane suurema ettevaatlikkusega tegema ja selline käitumine meile kasu ei too,” ütles Järvi.

Maksusegadus Eesti ja Soome vahel tekkis augustis, kui Helsingi ja Uusimaa maksuameti revident esitas maksunõude HCG-le tema tütarettevõtte 2001. aastal teenitud kasumi osas, põhjendades seda Eesti madala maksumääraga. Soomes on ettevõtete tulu maksustatud 29-protsendise maksumääraga.