Pärast augusti keskpaika on pettusejuhtumeid paljastatud umbes paarsada, teatas Soome maksuameti pettuste vastase võitluse üleminspektor Juha Kuusala. Juhtumeid lisandub pea iga päev, vahendab Yle Uutiset.

Kuusala sõnul on Soome maksuamet pettuselaine tõttu oma järelevalvet tõhustanud ning pettused on üht juhtumit arvesse võtmata katseteks jäänud.

„Kontrollime praegusel hetkel kõiki ettevõtete kontode muutusi manuaalselt. Ükski tagastus ei lähe enne kontrolli välja,“ ütles Kuusala.

Kui kurjategijad oleksid edukad olnud, oleksid kahjud olnud vähemalt 30 miljonit eurot. Kõrvalmõjudest oleks aga võinud tekkida sadadesse miljonitesse eurodesse ulatuv kahju, märkis Kuusala.

Kurjategijad kasutasid mitmeid petmismeetodeid. Üks viis oli võltsida ettevõtete vastutava isiku nimi paberkandjal dokumendil kontomuutuse kohta või vahetada ettevõtte maksutagastusteks kasutatav konto teise vastu.

Ettevõtete andmed on kogutud avalikest allikatest.

Kurjategijate jäljed viivad Soomest väljapoole, peamiselt Eestisse, kuigi osa on võtnud ka soomlasi.

„Kurjategijad on kasutanud sama trikki ka Eestis, nii et olime teguviisist teadlikud. Oleme teinud ja teeme koostööd Eesti maksuametiga,“ ütles Kuusala.

Kurjategijad kannavad raha tihti edasi teisele arvele ja lõpuks võetakse raha sularahas välja. Raha enam tagasi ei saa. Ka kurjategijate tabamine on Kuusala sõnul keeruline.

Uurimise käigus paljastus Soome maksuametis pettust võimaldanud turvaauk.