Sel nädalal WRC sarjas Hyundai meeskonnaga liitumisest teada andnud värske maailmameistri Ott Tänaku ettevõte OT Service OÜ, mis tegeleb üheaegselt nii mootorsõidukite remondi, nende osade ja lisaseadmete müügi, reklaami vahendamise kui ka fännitoodete müügiga, teenib juba üle kahe miljoni aastas, kirjutab Iltalehti.

Väljaanne märgib, et OT Service OÜ värskeid majandustulemusi vaadates on kindel, et Tänaku äri Eestis õitseb, kuna ta on suutnud ettevõtte müügitulu viimase paari aastaga ligi kümnekordistada.

Iltalehti on Tänaku ettevõtte majandustulemustele hinnangu andmisel võtnud appi maksu- ja tolliameti poolt koostatava ettevõtete maksulaekumise statistika ja Inforegistri prognoosi, sest ettevõtte viimatine majandusaruanne pärineb 2017. aastast, kui teenitigi oluliselt tagasihoidlikum, 283 219 euroga piirduv summa.

Teenis juba mullu ligi 3 miljonit

Maksu- ja tolliametile sel aastal esitatud käibedeklaratsioonide järgi on OT Service OÜ selle aasta esimese kolme kvartali peale teeninud kokku üle 1,58 miljoni euro. Kui aasta esimeses kvartalis oli ettevõtte müügitulu 228 748,24 eurot, siis nii teises kui kolmandas kvartalis on see jäänud 654 000 ja 700 000 euro vahele.

Just neile, maksu- ja tolliameti kogutud käibedeklaratsioonidele tuginedes prognoosib Inforegister, et aasta lõpuks kujuneb Tänaku ettevõtte müügituluks 2,11 miljonit eurot.

Kui aga vaadata ka ettevõtte eelmise aasta käibedeklaratsioone, siis tõenäoliselt võib see summa oluliselt suuremaks kujuneda. Nimelt tegi OT Service juba eelmisel aastal kümnekordse müügitulu tõusu ära, kuivõrd nelja kvartali kogukäibeks kujunes oluliselt suurem summa. See oli üle 2,84 miljoni euro.

Kui möödunud aasta esimeses kvartali tulemus oli sarnaselt sellele aastale tagasihoidlik – siis piirdus see 164 897,93 euroga –, siis kõige suurem tulu tuli just neljandast kvartalist, kui see küündis üle 1,78 miljoni euro. Möödunud aasta teise ja kolmanda kvartali tulu jäi sarnaselt sellele aastale üsna samale tasemele, olles siis 432 000 ja 462 000 euro vahel.

Iltalehti kirjutab veel Tänaku Eesti ärist rääkides, et kuigi ettevõte on registreeritud Tallinnasse selle maja aadressile, mis Tänak paar aastat tagasi ostis, siis reaalsuses toimub sellega seotud äritegevus hoopis Saaremaal, kust Tänak pärit on ja kus kogu tegevust juhib hoopis tema isa Ivar Tänak.

Hästi läheb ka Märtinite ja Tänaku ühisfirmal

Ka märgib leht ära, et ettevõtte juhatuses on lisaks Tänakule endale ka tema raamatupidamisharidusega abikaasa Janika Tänak. Viimasel on Creditinfo andmetel ka oma raamatupidamisfirma, mille käive on küll viimase kolme aastaga langenud. Kui 2016. aastal oli see ligi 98 000 eurot, siis 2018. aastal deklareeriti vaid 26 415 eurot müügitulu.

Creditinfo andmetel on Tänakul läbi oma ettevõtte 30%-line osalus veel tema, Markko ja Kalju Märtini ning Juss Rodeni 2005. aastal asutatud ühisfirmas Triple M, mille põhitegevusalaks on märgitud reklaami vahendamine meedias. Selle ettevõtte tulud on seni ületanud Tänaku enda ettevõtte omi.

Värskeima, 2018. aasta majandusaruande järgi küündis siis aastane müügitulu üle 3,5 miljoni euro. Ettevõte on viimased kolm aastat kasumis olnud, jäädes olenevalt aastast 260 000 kuni 450 000 euroga plussi. Näiteks 2018. aastal oli ettevõtte kasum 342 968 eurot.

Sellest, kuidas läheb Ott Tänaku kaardilugeja Martin Järveoja ettevõttel, kirjutas Ärileht nädal aega tagasi.