Soome meremeeste ametiühing kavatseb korraldada veebruari lõpul streigi ja peatada laevaliikluse välisliinidel, mistõttu Soome reisi- ja kaubalaevad võivad jääda Eestisse tulemata.

Eesti Merelaevanduse direktori asetäitja Viktor Palmeti hinnangul jätab Soome meremeeste võimalik streik kindlasti kõik Soome lipu all välisliinidel sõitvad laevad seisma. "Enamik Soome meremehi kuulub ametiühingutesse ning need on üldiselt väga tugevad," selgitas ta. Seega ei ole tema sõnul tõenäoline, et mõne laeva meeskond streigist põhimõt-teliselt keelduks.

Streikima hakanud meeskonda ei ole võimalik ka kiiresti välja vahetada. "Näiteks Eesti lipu all sõitvatel reisilaevadel tohivad seaduse järgi töötada ainult Eesti kodanikud või alalised elanikud," ütles Palmet. "Soomes käivad asjad samamoodi, seega ei saa kuidagi Soome lipu all sõitvale laevale mittekodanikest meeskonda tööle võtta," selgitas ta.

Kaubalaevade puhul on reeglid veidi vabamad, kuid vähemalt mõnepäevase või pikema viivituse tekitab uue meeskonna otsimine kindlasti, lisas ta.

"Meie laevad ei jää kindlasti seisma," ütles Eckerö Line i Eesti filiaali juhataja Katrin Sirk. Eckerö ainsa Tallinna ja Helsingi vahet sõitva reisilaeva MS Nordlandia meeskond koosneb tema sõnul enamasti ametiühingutesse kuuluvatest soomlastest. "Kui streik peaks õnnestuma, suudame kindlasti asendusmeeskonna kokku panna," selgitas ta.

Suurim Eesti ja Soome vahel reise korraldav laevafirma Silja Line keeldus eile võimalikku streiki ja reisilaevade seismajäämist kommenteerimast.

Mitme Eesti ja Soome vahel kurseeriva reisilaeva omanikfirma Hansatee juhatuse liige Kalev Järvelill ütles, et Soome meremeeste streik ei tõsta oluliselt Eesti meeskondadega laevade koormust. "Mingiks ajaks tuleb streigi korral kindlasti reisijaid juurde, kuid see on ajutine," ütles ta.

Meremehed võitlevad võõrtöölistega

Soome meremeeste ametiühingu ja laevaomanike vaheline tüli on ajendatud paljude Soome laevaomanike kavast lõpetada Soome lipu all sõitmine ning registreerida oma alused mõnes muus riigis.

"Kui Soome laevad hakkavad sõitma mõne muu riigi lipu all, tähendab see odava tööjõu sissevoolu ning paljude Soome meremeeste tööta jäämist," ütles MS Nordlandia vanemtüürimees Ralf Ekblom. Tema hinnangul oleks streik võõra lipu all sõitmise vastu õigustatud, palgaküsimuste ja muude laevaomanike ja meremeeste vaheliste probleemide lahendamiseks piisaks läbirääkimistest.

Kristjan Jõevere