Soome telekomide ühendus FiCom teatas täna, et soomlased kasutavad mobiilset andmesidet kordades enam kui mõne teise ELi riigi elanikud ning Soome telekomide klientide välismaised sidekulud võivad tõusta nii suureks, et operaatoritel ei jää muud üle kui hindu tõsta, vahendas Soome rahvusringhääling Yle FiComi teadet.

"Hindame rändlustasude kõrvaldamist tarbijatelt õigeks sammuks, kuid seda ei saa teha nii, et innovatiivsed Soome operaatorid, kelle kliendid on usinad mobiilikasutajad, peavad selle kinni maksma," ütles FiComi tegevjuht Petri Aaltonen.

Kui klient kasutab telefoni välismaal, maksab tema mobiilioperaator välismaisele võrgule varem kokkulepitud hulgihinda ning võtab kliendilt rändlustasu. Ansipi ja digivoliniku Günther Oettingeri eestveetav rändlustasude kaotamise plaan nimega "Roam like at home" kaotab rändlustasud tulevast suvest.

FiComi sõnul võib operaatori välismaale makstav hulgihind kasvada sel juhul kõrgemaks kui operaatori kliendilt küsitud hind. "Kui hulgihindu ei vähendata piisavalt, on küsimus isegi sadade miljonite eurode väärtuses iga-aastasest tulude ülekandest Soomest Lõuna-Euroopasse. See on suur osa Soome 1,85 miljardi suurusest mobiilside turust, seega on otsusel kahtlemata mõju kuludele ja ka investeeringutele," ütles Aaltonen.

FiComi ettepanek on, et rändlustasuta võiks kasutada mobiilsidet välismaal teatud piirini, mille ületamisel rakenduks rändlustasu.