Eesti veel käimasoleva 2011. aasta tegijaks nimetavad kõikide pankade analüütikud ja muud majanduseksperdid meie eksportijaid, kes suutsid keerulistes oludes võtta uusi turge ning laiendada oma kauba müüki piiri taha. Eesti enam kui 8 protsendilise majanduskasvu taga nähaksegi suures osas meie kasvanud välismüüki.

"Soome eksport langes 2009. aastal tervelt 20 protsenti, samal ajal kui SKP langes Soomes kaheksa protsendipunkti. Tegemist oli suurima üheaastase kukkumisega Soome ajaloos. Lama ajal 90ndate alguses langes SKP veel rohkem, kuid seda pikema aja ja aastate jooksul," mainis Rantala.

90ndate alguses Soome eksporti tugevalt löönud lama ja NSVLi lagunemine viisid majanduse langusesse, kuid lõid suurepärase pinnase globaalsete ettevõtete tekkeks. Soome majanduse päästis toona Nokia muutumine maailmamajanduse tegijaks.

"Nüüd aga ei päästnud ka meie suurettevõtted eksporti langusest. Soome on veel suhteliselt avatud majandus, kuid kriis lõi ka selles suhtes ukse kinni. Vaid kaheksa protsenti Soome ekspordist on täna Nokia," sõnas analüüsiosakonna juht.

Soome ekspordi probleem seisneb selles, et enamus toodetest, mis piiri taha liiguvad on mõeldud ettevõtetele, mitte tavatarbijale. 2010. aastal oli vaid 1,9 protsenti kogu Soome ekspordist tarbekaubad.

"Probleem seisneb siin selles, et esimeste ohumärkide ja majandusraskuste tekkel, kaovad ära firmade tellimused ning vajadus selle järele, mida Soome ekspordib. Oleme orienteerunud liialt firmakeskseks. Teisalt, ei hakka ka riik, mille ekspordist moodustavad tarbekaubad nii väikes osa, tõusma ja arenema samal ajal kui teised riigid. Sooma ekspordi taastumine algas alles eelmisel aastal," sõnas Rantala.

Oleme keerulises seisus, jätkab Rantala, sest Soome eksport ei ole viimased kuud kasvanud, olgugi, et maailmamajandus kosub ja areneb.

Soome majanduse tervis pole kiita

Rantala kinnitab, et Soome majanduse taastumine on kaotamas jõudu ning aeglustumas. Suve keskel tehtud suures analüüsis 2012. ja 2013. aasta kohta andis märku, et Soome SKP kasv hakkab aeglustuma nendel aastatel.

"Soome majanduse väljavaated ei olekindlasti enam need, mida me suvel ootasime. Maailmamajanduse jahenemine lööb ka meid," sõnas Rantala.