„Praktikas võimaldatakse nendega varimajandust, selle toimimist ja rahapesu. Seetõttu võiks need ringlusest kõrvaldada,“ ütles Soome keskkriminaalpolitsei rahapesuvastase võitluse juht Markku Ranta-aho YLE Uutistele.

„Kriminaalne tegevus põhineb paljuski sularaha kasutamisel. Kurjategijad ei maksa tulusid ühelt arvelt teisele, vaid sularahas. Suurima väärtusega kupüüre on lihtne väikeses ruumis suures koguses üle piiride vedada kas Euroopa piires või Euroopast välja,“ rääkis Ranta-aho.

Ranta-aho sõnul eelistavad kurjategijad sularaha, sest selle liikumise jälitamine on politsei jaoks märkimisväärselt keerulisem kui raha liikumise jälgimine pangaarvetel. Pangasüsteemides jääb raha liikumistest arvutitesse alati jälg.

Ranta-aho arvates tuleks 200- ja 500-eurosed rahatähed kõrvaldada ka seetõttu, et väga vähesed kodanikud tasuvad nendega ostude eest kaardimaksete üldlevinuks muutumise tõttu. 100-eurosest suuremat kupüüri Ranta-aho arvates igapäevases kasutuses enam vaja ei olegi.

Soome keskpangast mööndi, et suurima väärtusega rahatähtede kasutamine maksevahendina on viimastel aastatel vähenenud nii Soomes kui kogu eurotsoonis.

„Soome makseliikluses on 500- ja 200-euroste kupüüride nõudmine ja vajadus väike ning nende kasutamine tavapärases makseliikluses tõesti minimaalne,“ ütles nõunik Kari Takala Soome pangast.