Müüki minev 16,7 protsenti neste aktsiaid läheb kõigepealt üle riigi arendusettevõttele Vake, kes müüb need siis börsil maha, vahendas Kauppalehti. Seejärel on Nestest 66,6% börsil ja sinna nihkub ajalehe hinnangul ka otsustusõigus firma asjade üle.

Kauppalehti spekuleerib, et Nestest võib saada näiteks Lukoili tütarfirma, sest maailma mastaabis on Neste väike naftarafineerija ning selle ostmiseks kuluv summa vaid taskuraha mõnele suurele naftakontsernile. Neste huvitaks Vene firmasid just seetõttu, et tal on tehnoloogia ja oskusteave rafineerida madalakvaliteedilist ja suure väävlisisaldusega Vene Urals-naftat.

"Teoorias on Neste ülevõtmine võimalik, kuid see on väga teoreetiline võimalus," ütles Kauppalehtile riigi omanduses olevate aktsiate valitsemisega tegeleva osakonna juht Eero Heliövaara. "Nestel on teatud määral unikaalset oskusteavet, aga firma ülevõtt oleks päris keeruline protsess. Meie eeldus on, et riigi strateegilisi huve võib kindlustada 33,4 protsendilise osalusega."

Kauppalehti ajakirjanik meenutab, et omal ajal kasutas Soome riik pnesionikindlustuse Varma abi, et kokku osta Elisa aktsiaid, kui islandlased ähvardasid telekomi ülevõtmisega ning riik pidas vajalikuks kindlustada oma strateegilisi huve.

Heliövaara sõnul asutas riik Elisa juhtumi kordumise vältimiseks riigi aktsiaid hoidva ettevõtte Solidium ning ka arendusettevõtet Vake saaks äärmise vajaduse ilmnemisel strateegiliste huvide kaitseks kasutada. Ta lisas, et otsust aktsiate müügi kohta pole siiski veel tehtud.

"Kui riigi omandus langeks alla 50%, huvituks Neste aktsiatest rohkem investoreid," ütles Heliövaara ajalehele. "Hindame, et kui riigi omanduses oleks vähem Neste aktsiaid, oleks selle omandi väärtus suurem."