Soome valitsus arutab homme uusi meetmeid, millega saaks ära hoida koroonaviiruse uute mutatsioonide laialdase levimise Soome, vahendab Helsingin Sanomat.

Pekoneni sõnul tuleb meetmed kõige kiiremini tarvitusele võtta piiridel.

Helsingin Sanomate andmetel arutatakse Soome valitsuses igasuguse muu peale varustuskindluse seisukohalt vältimatu tööreisimise keelamist kõigile teistele peale Soome kodanike ja alaliste elanike.

Pekonen ütles, et ei ole näinud siseministeeriumi ettevalmistatud ettepanekut, aga ka tema arvates peaks tööreisimist piirama. Seda seetõttu, et reisijate testimine ei ole laevaliikluse praeguste reisijate arvude juures võimalik. Aasta alguses on Eestist Helsingisse laevadega tulnud umbes 30 000 inimest nädalas.

Pekonen on mures, et Eestist laevaga tulevad töötajad ei lase end vabatahtlikult testida, kuigi seda pakutakse.

„Paljudel töötajatel on hirm, et nad kaotavad oma palga, kui testitulemus on positiivne, ja nad peavad jääma karantiini ilma sissetulekuta. Kõik Soomes tööl käivad inimesed ei ole Soome sotsiaalkindlustuse kaitse all,” ütles Pekonen.

Tegemist on Helsingin Sanomate sõnul eeskätt Balti riikidest ja Ida-Euroopast tulevate ehitustöölistega.

Pekoneni arvates peaks Soome valitsus arutama, kuidas seda hirmu saaks leevendada. Ta pakub epideemiatoetust, mida maksti eelmisel kevadel välismaalt Soome naasnutele, kui nad olid eneseisolatsioonis ja pidid seetõttu töölt palgata puhkusele jääma.

„Me peaksime kaaluma epideemiatoetust eneseisolatsioonis olnutele, et saaksime ennetada haiguse levikut töökohtadel,” ütles Pekonen. „On lubamatu, et inimesed lähevad töökohta ja nakatavad töökaaslasi ja tekitavad pikki nakatumisahelaid.”

Pekoneni sõnul on avalikul võimul piiratud vahendid, sest seaduse järgi ei saa testi tegema sundida. Pekonen pöördus seetõttu tööandjate poole.

„Tööandjatel on võimalus tegutseda vastutustundlikult ja nõuda välismaalt tulevatelt töötajatelt negatiivset testitulemust või siis karantiinist kinnipidamist,” ütles Pekonen.

Pekonen teeb ka ettepaneku, et kõigis töösuhetes oleks esimene haiguspäev palgaline, kuigi mõnedes kollektiivlepingutes ei ole nii kokku lepitud.