Spaa- ja ilusalongide äril Soomes läheb endiselt hästi, kirjutab Helsingin Sanomat. Ja seda vaatamata languses majandusele.

Ajaleht tsiteerib mitmeid Soome spaa-ärimehi, kelle sõnul nii november kui detsember olid hea nõudlusega kuud ning ka jaanuar tuli korralik.

Helsingin Sanomat viitab samas, et on vähemalt üks suur kliendigrupp, kes peaagu täielikult ära kukkunud - need on ärikliendid. Ettevõtted ei taha enam kinnimaksta oma töötajate lõõgastumist ja ei korralda spaades üritusi.

Soome kodumaise spaa- ja puhkeäri tugevuse juures võib olla mängus ka tendents, et soomlased tõmbavad kokku kulutusi kaugema turismi osas ja eelistavad rohkem kodumaist. See puudutab otseselt ka Eestit.

Meie veekeskuste äri on majanduslanguselt saanud tõsise hoobi. Laulasmaa spaa läks lausa pankrotti (nüüd küll jätkavad uue operaatoriga). Eelmisel nädalal sai ka teatavaks, et Saaremaa spaahotell Georg Ots on alustanud 15 töötaja koondamisega.

Soome ja Rootsi turistide püüdmises on nähtud ühte Eesti turismiäri languse pehmendajat. Loogika on lihtne, põhjanaabrid hoiavad raha kokku ja Kanaaride ning Tai reiside asemel, eelistavad puhata pigem lähiriikides, loodetavasti siis ka Eestis. Selge on aga ka see, et Eesti turismiärimehed peavad nüüd hoopiski tugevamalt hakkama konkureerima Soome enda kodumaise spaa- ja puhkeäriga.