“Loomulikult mõjutab streik nii Soomet kui Eestit,” tõdes paberi hulgimüüja AS Papyruse juht Erik Jässi. Tema sõnul on Soome metsa- ja paberitööstusel Euroopas tugev turuosa, mistõttu jätab streik jälje ka meile.

Mõne paberiliigi kasutamisel on streigi mõju juba praegu tunda, sest tarned on häiritud või sootuks katkenud. Jässi sõnul on Papyrusel hetkel kõige kehvem seis kriitpaberiga, mida kasutatakse reklaamtrükiste valmistamiseks. Et vältida laovarude otsalõppemist, on ettevõte sunnitud Soome asemel otsima teisi tarnekanaleid. See aga pikendab omakorda tarneaega.

Samuti paberit hulgimüüva AS MAP Eesti tegevjuht Külli Meister lisas, et kui Soome paberitootjad kavatsevad streikida näiteks 15. juunini, tekitab see üsna tõsiseid probleeme. “Kõige suurema hoobi saavad sel juhul perioodika trükkijad,” arvas Meister. Nimelt on ka MAP-il juba esinenud tõrkeid ajakirjade trükkimiseks kasutatava kriitpaberi tellimisega Soomest. Mis puudutab pehmet paberit (majapidamis- ja wc-paber – toim), siis on MAP Eestil Meistri sõnul tagatud piisavad laovarud.

Kuigi Soome streik on kestnud juba mõnda aega, pole see Jässi kinnitusel toodete hindadele õnneks mõju avaldanud. Kuid streigi jätkudes ei saa tema hinnangul hinnatõusu ka välistada.

Ajalehepaber Venemaalt

AS-i Kroonpress juht Andres Kull ütles, et neil trükitavate ajakirjade ning ajalehtede hinda Soome streik ei mõjuta, kuna suuremate väljaannetega on sõlmitud pikaajalised lepingud ning neid muuta ei saa. Kui aga streik peaks kestma veel nädala või kaks, võib see hinna kaudu mõju avaldada väiksematele ning juhuslikele klientidele. “Soome streik ajaleheturgu ei mõjuta, sest valdav osa ajalehepaberit tuuakse Eestisse Venemaalt,” selgitas Kull.

Soomes ostetakse wc-paberit kokku

•• Soomes on paberitootjate streik vallandanud pehme paberi ostu hulluse.

•• Kauppalehti kirjutas, et nõudlus WC- ja majapidamispaberi järele on mitmel pool kaupmehi üllatanud, just tualettpaber on mõnes piirkonnas täielikult läbi müüdud. Soomes on paljud wc-paberit koju ostnud lausa kolme nädala tarbeks.

•• Kauppalehti teatel peaks kodumaist paberit jätkuma umbes üheks kuuks. Kui paberitööstuses streik edasi kestab, peavad soomlased mõtlema hakkama pehme paberi sisseveole.