Soome keskkonnaministri Pekka Haavisto sõnul võiks Eesti asendada põlevkivil põhineva elektritootmise elektri impordiga, kirjutas reedene Turun Sanomat.

Haavisto leiab, et Läänemere piirkonna energiavõrgu arendamine võiks vähendada Eestis Narva lähedal paiknevatest elektrijaamast Soome ja Rootsi jõudvat väävlireostust. Soome minister esitas üleskutse tugevdada Eesti osa niinimetatud Balti ringis. Tegemist on Euroopa Liidu finantseeritava energiavõrguga, mis peab hõlmama Balti riigid, Soome, Poola, Rootsi, Saksamaa ja Venemaa ning mille üks eesmärke on keskkonnasaastatuse vähendamine.

Haavisto ütles, et Narva lähistel paiknevad elektrijaamad on viletsas seisus ning saastavad väävliga Lõuna-Soomet. Eesti Energia on rakendanud meetmeid saastatuse vähendamiseks, paigaldades korstnatele õhupuhastajad, ütles ettevõtte rahandusdirektor Tarmo Tuisk usutluses Dow Jonesile. Tuisk ütles, et Eesti püüab viia oma õhunormid Euroopa Liidus kehtivate normide tasemele, kuid selleks on vaja raha. õhupuhastamist finantseeritakse elektrimüügist ning Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupanga ning Maailmapanga laenudest. Tuisk ütles, et Eesti on juba pikka aega kaalunud energiatootmise alternatiive, arvestades, et põlevkivi saab umbes 20 aasta pärast otsa. üks alternatiiv oleks toota elektrit gaasi abil. Haavisto hinnangul võks Eesti ja Soome vahele ehitada merealuse kaabli, mille kaudu saaks importida puhtamat energiat. Soomes tarbitavast elektrist tuleb 26 protsenti tuumajaamadest, 18,6 protsenti hüdro- ja 42 protsenti soojuselektrijaamadest. Rootsis on elektritootmine jagunenud tuumaenergia ja vee-energia vahel enam-vähem võrdselt. Norra toodab peaaegu kogu elektri vee jõul.

Dow Jones/Baltic News Service