Ajalehe Helsingin Sanomat teatel on Portugali elama siirdunud kolme suure Soome börsiettevõtte – Kesko, Rautaruukki ja Nokian Renkaate endised juhid. Ajendiks võib olla see, et Portugalis elades ei pea pensionide pealt Soome makse maksma, vahendab Taloussanomat.

Portugal pakub välismaalt sinna kolivatele pensionäridele kümneaastase maksuvabastuse välismaalt makstavale pensionile. Seetõttu on sinna kolimisest huvitatud ka nii öelda normaalse sissetulekuga pensionärid.

Hispaaniasse maksti Soomest pensioni enam kui 2600 isikule, keskmiselt 1900 eurot kuus. See ei räägi aga tingimata kogu tõde Soome pensionäride arvu kohta Hispaanias, sest osa neist võib seal elada hooajati.

Soome pensionikindlustuskeskuse andmetest selgub, et umbes 2200 isikule maksti eelmisel aastal Soomest välismaale enam kui 1999 euro suurust pensioni.

Suurem osa ehk 87 protsenti välismaale makstud pensionist oli alla 800 euro kuus. See viitab sellele, et paljud pensionisaajad välismaal on töötanud peamiselt väljaspool Soomet.

Kõige rohkem oli Soomest pensioni saajaid Rootsis (43 400), kuid need on peamiselt väikesed vanaduspensionid.

Soome on pidanud Hispaania ja Portugaliga läbirääkimisi selle üle, et edaspidi makstaks alaliselt neis riikides elavate Soome pensionäride erasektoris teenitud pensionide pealt makse Soome. Riigi ja omavalitsuste teenistuses kogutud pensionide pealt on ka seni makse makstud Soome.