Soome rahvusringhäälingule teadaolevalt arutab Soome valitsus täna turistidega seotud reisipiirangute leevendamist, kirjutab Yle. Need hakkaks kehtima pärast 14. juunit. Seni on Soome valitsus soovitanud soomlastel turismireisidest lähiriikidesse hoiduda.

Nende riikide hulgas, millega Soome uuest nädalast turismireisid taas avaks, on nii Eesti, Läti kui Leedu, aga ka Taani, Norra ja Island. Küll aga ei lubata põhjanaabreid veel niipea Rootsi, kuna seal on nakatumise numbrid jätkuvalt liiga kõrged. Juuli algusest plaanib Soome valitsus lubada soomlasi laevaga ka Saksamaale.

Nendesse riikidesse reisides ja sealt naastes ei peaks soomlased enam kohustuslikus karantiinis olema. Yle andmetel oleks osad reisipiirangute leevendused tingimuslikud, kuna kõik sõltub lõpuks sellest, milliste kahepoolsete lepeteni nende riikidega jõutakse.

Eesti välisminister Urmas Reinsalu kinnitas keskpäevasel valitsuse pressikonverentsil, et Soome valitsus on selle otsuse kinnitanud, mis tähendab, et 15. juunist eemaldab Soome sadamates piirikontrolli ja ka eestlased saavad piiranguteta Soome reisida. Ühtlasi ei kehtesta Eesti siia turismi eesmärgil tulevatele soomlastele karantiininõuet.

Kuigi soomlased Rootsi veel otseselt turismi eesmärgil reisida ei saaks, plaanitakse teatavaid leevendusi ka sellel suunal. Näiteks saavad Soomest Rootsi reisida need, kel on Rootsis kinnisvara.

Soome valitsus sulges turismile riigipiirid 18. märtsil. Sama teed läksid ka paljud teised Euroopa riigid. Reisipiirangute leevendusi Eesti ja Soome vahel hakati tegema maikuus, kui lubati tööränne, täiendavalt leevenesid reisipiirangud Eestisse ka 1. juunist.