Eesti Energia kommunikatsioonijuht Erki Peegel ütles reedel BNS-ile, et Soome uus tuumareaktor on põhiliselt suunatud riigi enda suurtele tööstustarbijatele ja ka pärast reaktori valmimist püsib Soomes võimsusdefitsiit.

"Praktiliselt on jaama võimsus ette ära müüdud," rääkis Peegel. Ka suurt elektri hinna langust pole põhjust prognoosida.

Uue tootmisüksuse rajamine muudab ilmselt lihtsamaks elektri hinnaprognooside tegemise tulevikuks, selgitas Peegel. Näiteks peaks lähiajal selguma, kuidas reageerivad uue jaama ehitamise otsusele elektri forwardtehingute hinnad.

Samas on Soome otsusel oluline emotsionaalne tähendus, kuna sellest võivad uute tuumajaamade kavandamisel juhinduda ümberkaudsed riigid, selgitas Peegel.

Eesti-Soome merekaabli projekt osas on uute otsuste tegemine sügiseni peatatud.

Eesti-Soome kavandatava elektrikaabli võimsus on 315 megavatti ja kogu projekti maksumus on ligi 100 miljonit eurot ehk 1,57 miljardit krooni.

Merekaabli projektis osalevad Eesti Energia, Soome Pohjolan Voima, Helsingin Energia ning Rootsi Granige AB, Läti Latvenergo, Norra riiklik Statkraft ja USA börsiettevõtte TXU tütarfirma TXU Nordic Energy.

Soome parlament kiitis reedel häälteenamusega heaks viienda tuumareaktori ehitamise.