Soomes on tänavu erinevates tööõnnetustes saanud surma kokku kuusteist inimest, teatas Helsingin Sanomat.

Enamik surmajuhtumeid on tingitud kukkumistest või pinnase või ehitusmaterjalide alla mattumisest, kuid üks juhtum leidis aset ka tammi tegemisel.

Soome tööinspektorid juhivad tähelepanu sellele, et enamik surmaga lõppenud tööõnnetustest on tingitud ohutusnõuete eiramisest. Nii ei kanna ehitajad kiivreid ega muud ohutusvarustust, kuna ühiskonnas levib mentaliteet, et „õigel mehel ei lähe ohutusvarustust tarvis.“

Spetsialistide sõnul on tööõnnetused tingitud valdavalt puudulikust järelevalvest ja ebaadekvaatsest väljaõppest. Pealegi soovivad paljud tööandjad ohutusnõuete järgimise pealt kulusid kokku hoida ega nõua reeglite täitmist. Seetõttu asub Soome ohutusnõuete järgimise osas Euroopas viimasel kohal.

"Euroopa võrdluses oleme me viimasel kohal koos Albaaniaga," kurtis Soome ehitusettevõtete konföderatsiooni peadirektor Tarmo Pipatti.

Skanska Finland on ühe vähese ehitusettevõttena suutnud tööõnnetuste arvu vähendada. Kui riigis toimub keskmiselt miljoni töötunni kohta 80 õnnetust, siis Skanskas on see näitaja kaheksa korda madalam.

"Iroonia on tõsiasjas, et Skanska on selgelt Soome ehitustööstuses tööohutuse liider ja Skanska Finlandi ohutusnõuded on globaalselt võrreldes madalamad, kui kogu grupil," väitis Skanska Finlandi president Juha Hetemäki.

Hetemäki tunnistas, et ohutusnõuete osas on Skanska Soome tütarfirmast paremas seisus Eesti, Poola ja Tšehhi tütarfirmad.

Soomes peab ettevõte tööõnnetuse korral maksma kannatanule keskmiselt 6000 eurot ehk 94 000 krooni.

Eestis on tänavu ehitussektoris juhtunud 43 tööõnnetust. Kokku on tööinspektsioon tänavu registreerinud 1287 tööõnnetust. Tänavu on Eestis ehitussektoris hukkunud üks inimene.