Internetis levivad pildid Soome vaheladudes hoitavatest sõiduautodest, mis jäid viimase tormi ajal laoplatsidel üleujutuse kätte. Automüüjate hinnangul võib mingi osa veest kahjustatud masinatest ka Eestisse jõuda.

Ka varem juhtunud

United Motorsi turundusdirektori Toomas Pärna sõnul on ka varem üleujutuse kätte jäänud sõidukid siinsete tarbijateni jõudnud.

Pärna sõnul võivad Soome vaheladudes vee kätte jäänud masinad Eestisse jõuda eeskätt n-ö hallide diilerite ehk mitteametlike sissetoojate kaudu, kelleks Eestis on Premium Motors ning Autonova.

Pealtnäha korras

?Ei saa välistada, et mõni selline masin jõuab Eestisse,? tõdeb Pärna. Tema sõnul on United Motors ka varem üleujutusest kahjustatud masinatega kokku puutunud. ?Pealtnäha on need autod igati korras. Vead löövad välja alles kuu, paar või pool aastat hiljem. Siis hakkavad ilmnema hädad elektroonikaga, mida soolane vesi on põhjustanud. Klient on ostnud endale kusagilt auto, saanud selle väga hea hinnaga ja üsna rõõmus selle üle. Paraku ei jagu seda rõõmu kauaks.?

United Motorsi turundusdirektor ei osanud samas öelda, kui palju võiksid üleujutuse kätte jäänud masinad olla tavapärasest odavamad.

United Motorsi müüdavad autod ei tule Pärna sõnul Soome vaheladudest, vaid otse Saksamaalt.

?Endise kindlustusjuhina julgen öelda, et nende autode Eestisse jõudmise tõenäosus on väga väike,? ütleb seevastu Premium Motorsi nõukogu esimees Jürgen Vester. Ta lisab, et kui uputuse kätte jäänud masinad olid kindlustatud, ei tohi neid Euroopa turul enam müüa. ?Samas ei või iial teada. Kui näiteks kellelgi olid seal autod kindlustamata, siis ei saa seda välistada.?

Vesteri kinnitusel ei too Premium Motors juba enam kui aasta Eesti turule autosid Soome vaheladudest, kus uputus aset leidis.

Kontroll peal

Autonova tegevjuht Ivo Venta ütleb, et masinaid tuuakse Eesti turu tarvis küll Soomest, kuid mitte selliseid, mis on üleujutuses kannatada saanud.

?Kuna oleme värskelt turule tulijad, ei saa me endale lubada, et müüksime selliseid masinaid.?

Venta sõnul on üldse vähetõenäoline, et Soome vaheladudes vee kätte jäänud sõidukid automüügifirmade kaudu siia jõuaksid. ?Kes see ikka sellise asjaga riskida tahaks.? Samas võivad näiteks kindlustusfirmad üleujutuse kätte jäänud masinad oksjonile panna, mistõttu võivad sõidukid eraisikutest ostjate kaudu siiski Eestisse jõuda. ?Kindlustused on selliseid oksjoneid varem korraldanud. Ka võidakse sellised masinad maha müüa varuosadeks.?

Eestis müüdi üle 20 000 sõiduki

?? Lõppenud aastal müüsid Eesti uute autode müüjad ühtekokku 20 655 uut sõidukit, millega esmakordselt ületati 20 000 sõiduki piir.

?? Autode Müügi- ja Teenindus-ettevõtete Eesti Liidu (AMTEL) andmetel müüsid uute sõidukite müüjad läinud aastal 16 456 uut sõiduautot, 3112 tarbesõidukit ja reekspordiks 905 sõidukit.

?? Kokku müüdi 20 655 sõidukit, mida on üle tuhande auto rohkem kui 2003. aastal.

?? Sõiduautode müügis edestati 2003. aastat 680 auto võrra, müüduim automark oli 1912 sõiduautoga Toyota. Talle järgnesid pika vahemaa järel üsna võrdsete müügitulemustega Mazda (1265), Volkswagen (1244), Peugeot (1240) ja Renault (1223). Tuhande müüdud sõiduauto piiri ületasid ka Honda (1182) ja Citroėn (1041).

ÄP Online