“Kui Eesti tahab Euroopa Liidu liikmeks saada, tuleb muuta seadused vastavaks Euroopa Liidu omadele,” märkis põllu- ja metsamajandusminister Kalevi Hemilä eile Postimehele. Tema väitel ei tohi Euroopa Liidu teised liikmesriigid keelata Soome veiseliha sissevedu, ehkki riiki on tabanud hullulehmatõbi.

“Eestlased peaksid võtma arvesse, et Euroopa Liidu seadustik on koostatud nii, et ühe BSE (hullulehmatõve) juhtumi leidmisel pole mingit mõju lihaekspordile ühiskonna sees, kui on asutud korraldama teste nagu Soomes,” selgitas minister eile Turun Sanomates avaldatud artiklis.

Soome toiduainetetööstusliidu tegevdirektor Pekka Hämäläinen peab Eesti sisseveokeeldu imelikuks ka seepärast, et Eesti pole tema väitel sulgenud piire teiste maade hullulehmatõve juhtumite pärast.

“See paistab näitliku otsusena, millega soovitakse teenida mingeid muid eesmärke,” avaldas ta arvamust. Ka meenutas Hämäläinen, et Soome liha keelustaval Eestil endal pole ühtegi euronormidele vastavat tapamaja.

Esimesest hullulehmatõve juhtumist teatasid soomlased möödunud reedel. “Ei ole välistatud, et üksikuid juhtumeid võib tulla veelgi, kuid ma ei usu, et palju,” ütles eile Soome põllumajandusministeeriumi osakonnajuhataja Jaana Husu-Kallio.

Tema hinnangul rikub Eesti keeld ka WTO reegleid. “Balti riigid ei toimi nende mängureeglite kohaselt, ” leidis ta. “Viieaastasel keeluajal ei ole mitte mingisuguseid aluseid,” ütles ta.

Eesti impordikeelud Soome ja teiste hullulehmatõve riikide suhtes põhinevad põllumajandusministri 1999. aasta 24. detsembri määrusel number 44. Need rakenduvad veterinaar- ja toiduameti otsusel automaatselt niipea, kui tõve esinemist on kinnitanud riik ise või mõni tunnustatud rahvusvaheline erialaorganisatsioon, selgitas ameti nõunik Olev Kalda.

Praegu kehtib loomaliha Eestisse sisseveokeeld 19 riigi suhtes, mistõttu Soome süüdistus enda diskrimineerimises on alusetu, lisas Kalda. Põllumajandusminister Ivari Padar kinnitas, et Eesti ühtlustab oma veterinaaria-alased õigusaktid Euroopa Liiduga järgmise aasta jooksul ning siis võib kõne alla tulla ka impordipiirangute leevendamine Soome suhtes.