Soome rahvusringhäälingu YLE teatel tähendab see, et suur osa Soome idapiirist, ligi 1200 kilomeetrit 1340 kilomeetrisest kogupikkusest ning ühtlasi ka piiriäärsete külade elanikud jäävad ilma 4G-ta.

Internetivõrku rajava Yhteisverkko OY tegevjuht Antti Jokinen selgitas YLE-le, et 800 MHz tugimaste ei ehitata üldiselt piirile lähemale kui 40 kilomeetrit. 800 MHz on see sagedusala, mida kasutatakse hajaasustusega suurtel aladel 4G võrgu ehituseks, sest sellega saavutatakse vähemate tugimastidega suurem katvus kui kõrgemate sageduste puhul. Tihedama asustusega piirkondades kasutatakse 1,8 GHz sagedusala, mille kasutamisele piiri lähedal piiranguid pole.

"Kuid 3G võrk töötab üsna normaalselt isegi päris idapiiri ääres," rääkis Jokinen.

800 MHz sagedust tarvitab Vene sõjavägi, teatas YLE.

Yhteisverkko OY on kahe telekomiala ettevõtte, Sonera ja DNA ühisfirma. Telia Soome tütarfirma Sonera peab Soome välja ehitama kiire internetivõrgu, mis peab aastaks 2017 hõlmama 95 protsenti ja kaks aastat hiljem koguni 99 protsenti Soome mandriosa elanikest. DNA katvuskohustus on 97 protsenti elanikest aastaks 2019. Investeeringu kogumahuks prognoositakse 50 miljonit eurot.